Lekki sorbet malinowy z syropem z agawy - przepis na mrożony deser z malin
2021-03-26
łatwy
20 min
4
Lekki sorbet malinowy to orzeźwiający deser na gorące, letnie dni. Sorbet jest świetną, niskokaloryczną alternatywą dla lodów czy innych słodkości. Wykorzystany w przepisie syrop z agawy pozwoli uniknąć gwałtownych skoków poziomu glukozy i napadów głodu. Wypróbuj przepis na domowej roboty sorbet malinowy.
Sorbet malinowy z bakaliami
Orzeźwiający sorbet malinowy
Sorbet malinowy ze śmietanką
Jak zrobić lody sorbetowe? WIDEO
SKŁADNIKI
- 1/2 kg malin
- 1/5 szklanki wody
- 1/2 szklanki syropu z agawy
- 3 łyżki cukru
- sok ze średniej limonki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotuj wodę z cukrem, zmniejsz gaz i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Odstaw do wystudzenia.
- Opłukane maliny wraz z sokiem z limonki zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sito, by pozbyć się pestek. Dodaj do ostudzonego syropu i dobrze wymieszaj.
- Wlej syrop z agawy i jeszcze raz wymieszaj.
- Przelej do schłodzonego ceramicznego naczynia i wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny. Co około 30 minut sorbet przemieszaj widelcem.