Knedle ze śliwką, wanilią i cynamonem - przepis na waniliowe knedle

Knedle ze śliwką, wanilią i cynamonem - przepis na waniliowe knedle

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śliwki są pyszne i zdrowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Knedle ze śliwkami to dla wielu osób jeden ze smaków dzieciństwa. Najlepsze przygotowywały nasze babcie i choć im nie dorównamy, możemy postarać się, aby dla naszych dzieci knedle również były smakiem dzieciństwa. Podajemy przepis na waniliowe knedle. Zobaczcie, jak je przyrządzić! 

Składniki

  • 3 szklanki ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków odmiany Irga lub Irys

  • 2 jaja

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

  • pół szklanki cukru waniliowego

  • 0,5 kg dojrzałych śliwek węgierek

  • mielony cynamon

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj jaja i mąkę pszenną. Mogą to być ziemniaki pozostałe z obiadu z poprzedniego dnia.

  • Do masy ziemniaczanej dosyp łyżkę cukru waniliowego i dłonią wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą.

  • Śliwki umyj i przekrój na pół, pozbawiając owoce pestek.

  • Z ciasta formuj kule o wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je i na środku układaj śliwkę, posypuj ja cukrem waniliowym, a następnie zaklej ciastem, nadając knedlom okrągły kształt.

  • Uformowane knedle układaj na wysypanym mąką blacie i wrzucaj delikatnie na wrzącą, posłodzoną wodę. Gotuj je jeszcze kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię wody i delikatnie wyjmuj każdą sztukę łyżką cedzakową.

  • Knedle podawaj na ciepło posypane cukrem i mielonym cynamonem. Świetnie smakują polane stopionym masłem lub z porcją bitej śmietany.

tip dnia

 Do wyrobu knedli i klusek ziemniaczanych najlepsze są odmiany ziemniaka zawierające dużo skrobi, czyli popularna w Polsce Irga lub Irys.

Ocena: 0