Karp w galarecie: tradycyjny przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Przepis na karpia w galarecie przyda się nie tylko na święta. Krucha i delikatna ryba w galarecie będzie rarytasem zawsze, gdy pojawi się na stole. Sprawdź, jak zrobić karpia w galarecie według sprawdzonej receptury.
Czytaj także: Przepis na karpia żydowsku Soni, mamy Gołdy Tencer oraz Przepis na roladę z ryby nadziewaną grzybami.
Zobacz także: Ryba faszerowana w galarecie: przepis dziadka Marka
Sprawdź także >>> Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką?
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżego karpia - Jakiego karpia do galarety wybrać? Sprawdź tutaj
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- 2 jajka
- cebula
- łyżka żelatyny
- sok z cytryny
- liść laurowy
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karpia umyć, oczyścić z łusek, sprawić, odciąć łeb, umyć i pokroić w dzwonka. (Jak to zrobić? Sprawdź tutaj.)
- Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić. Włożyć do garnka, dodać łeb i zalać wodą, tak by dokładnie przykryła wszystkie składniki. Doprawić solą i cukrem, przykryć i ugotować.
- Do gorącego wywaru włożyć pozostałą rybę i przyprawy; gotować na małym ogniu jeszcze przez 15-20 minut. Wyjąć ugotowaną rybę na talerz i wystudzić. Przecedzić wywar.
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w ciepłym wywarze i ponownie zagotować całość. Doprawić sokiem z cytryny.
- Jajka ugotować na twardo pokroić i ułożyć na karpiu.
- Rybę zalać galaretą i wstawić do lodówki.
- Gotowa rybę w galarecie podawać skropioną sokiem z cytryny lub z dodatkiem sosu tatarskiego. Do przybrania można użyć natki pietruszki, zielonego groszku, czerwonej papryki, cząstek cytryny lub liści sałaty.