Karkówka dojrzewająca, przepis jak zrobić wędlinę domową ze schabu karkowego
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Karkówka dojrzewająca to świetna wędlina domowa w stylu włoskiej pancetty coppaty - wędliny, która po przekrojeniu wygląda jak jasno-czerwony marmur z białymi pękającymi żyłkami. Domowa wędlina ze schabu karkowego jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Aby docenić smak karkówki dojrzewającej trzeba kroić ja cienko.
SKŁADNIKI
- ok. 700 g schabu karkowego bez kości
- 1 kg cukru
- 1 kg soli
- olej
- przyprawy:
- 2 łyżki majeranku
- łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki cząbru
- kilka pokruszonych listków laurowych
- spora szczypta mielonego ziela angielskiego
- przeciśnięty ząbek czosnku
- świeżo zmielony czarny pieprz (ok. 1/2 łyżeczki)
- pończocha, gotowa siateczka do wędlin lub naturalny sznurek
- uwaga: podajemy przykładowy zestaw przypraw, ale oczywiście można go dowolnie modyfikować.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso opłukać, dokładnie osuszyć. Na dno podłużnego naczynia wsypać połowę cukru, ułożyć na nim schab karkowy, posypać pozostałym cukrem tak, by mięso było całkowicie przykryte. Naczynie przykryć folią do żywności i wstawić do lodówki na 2 doby. W tym czasie cukier „wyciągnie” ze schabu wodę – pod koniec tego procesu mięso podejdzie sokiem.
- Schab karkowy wyjąć z naczynia, osuszyć. Na dno suchego, czystego naczynia wsypać połowę soli, włożyć karkówkę, posypać resztą soli. Naczynie przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 kolejne doby. Sól zakonserwuje mięso.
- Następnie opłukać mięso z soli, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować cienką warstwą oleju, natrzeć czosnkiem i obsypać przyprawami. Włożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na kolejną dobę.
- Potem włożyć schab karkowy do pończochy, siateczki lub obwiązać sznurkiem i powiesić w chłodnym miejscu (nie w lodówce) na co najmniej 5 dni.
- Gotową wędlinę przechowywać w lodówce.