Karkówka dojrzewająca, przepis jak zrobić wędlinę domową ze schabu karkowego

2021-03-29
Karkówka dojrzewająca, przepis jak zrobić wędlinę domową ze schabu karkowego
Autor: thinkstockphotos.com Pyszną włoską wędlinę - pancetta copatta - można przygotować w domu.
łatwy
60 min
4

Karkówka dojrzewająca to świetna wędlina domowa w stylu włoskiej pancetty coppaty - wędliny, która po przekrojeniu wygląda jak jasno-czerwony marmur z białymi pękającymi żyłkami. Domowa wędlina ze schabu karkowego jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Aby docenić smak karkówki dojrzewającej trzeba kroić ja cienko. 

SKŁADNIKI

  • ok. 700 g schabu karkowego bez kości
  • 1 kg cukru
  • 1 kg soli
  • olej
  • przyprawy:
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • kilka pokruszonych listków laurowych
  • spora szczypta mielonego ziela angielskiego
  • przeciśnięty ząbek czosnku
  • świeżo zmielony czarny pieprz (ok. 1/2 łyżeczki)
  • pończocha, gotowa siateczka do wędlin lub naturalny sznurek
  • uwaga: podajemy przykładowy zestaw przypraw, ale oczywiście można go dowolnie modyfikować.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso opłukać, dokładnie osuszyć. Na dno podłużnego naczynia wsypać połowę cukru, ułożyć na nim schab karkowy, posypać pozostałym cukrem tak, by mięso było całkowicie przykryte. Naczynie przykryć folią do żywności i wstawić do lodówki na 2 doby. W tym czasie cukier „wyciągnie” ze schabu wodę – pod koniec tego procesu mięso podejdzie sokiem.
  • Schab karkowy wyjąć z naczynia, osuszyć. Na dno suchego, czystego naczynia wsypać połowę soli, włożyć karkówkę, posypać resztą soli. Naczynie przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 kolejne doby. Sól zakonserwuje mięso.
  • Następnie opłukać mięso z soli, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować cienką warstwą oleju, natrzeć czosnkiem i obsypać przyprawami. Włożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na kolejną dobę.
  • Potem włożyć schab karkowy do pończochy, siateczki lub obwiązać sznurkiem i powiesić w chłodnym miejscu (nie w lodówce) na co najmniej 5 dni.
  • Gotową wędlinę przechowywać w lodówce.
Redakcja
więcej