Karkówka dojrzewająca – zrób w domu wędlinę, która smakuje lepiej niż sklepowa
Karkówka dojrzewająca to wyjątkowa wędlina domowa w stylu włoskiej pancetty coppaty – po przekrojeniu wygląda jak marmur z delikatnymi, białymi żyłkami tłuszczu. Przygotowanie domowej wędliny ze schabu karkowego jest prostsze, niż się wydaje, a smak zachwyca każdego miłośnika dobrego mięsa. Najlepiej serwować ją krojoną bardzo cienko, by w pełni docenić aromat i soczystość.
i
Domowe wędliny dojrzewające - dlaczego warto je robić?
Domowe wędliny dojrzewające to prawdziwa gratka dla miłośników dobrego smaku i tradycyjnej kuchni. Przyrządzane z najwyższej jakości mięsa, z dodatkiem przypraw i odpowiednio długo suszone, zachwycają aromatem i konsystencją, której nie sposób uzyskać w sklepie. Każdy plasterek to połączenie delikatności mięsa i wyrazistości naturalnych przypraw, a przygotowanie w domu pozwala kontrolować wszystkie składniki – bez konserwantów i polepszaczy.
Wędliny dojrzewające wymagają cierpliwości, ale nie są trudne w przygotowaniu. Kluczem jest odpowiedni dobór mięsa, przypraw oraz przestrzeganie czasu i warunków suszenia. Efekt końcowy to wędlina o pełnym smaku, delikatnej strukturze i pięknym marmurkowym wyglądzie, którą można kroić bardzo cienko, aby w pełni docenić jej aromat.
Co więcej, domowe wędliny dojrzewające to sposób na ekonomiczne wykorzystanie mięsa oraz możliwość tworzenia własnych, niepowtarzalnych kompozycji smakowych. Eksperymentując z przyprawami, ziołami czy dodatkiem lekko wędzonego aromatu, można uzyskać warianty idealnie dopasowane do własnych preferencji. Tego rodzaju wędliny doskonale sprawdzają się jako dodatek do kanapek, przekąsek, sałatek czy eleganckich desek serów i wędlin.
SKŁADNIKI
- ok. 700 g schabu karkowego bez kości
- 1 kg cukru
- 1 kg soli
- olej
- przyprawy:
- 2 łyżki majeranku
- łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki cząbru
- kilka pokruszonych listków laurowych
- spora szczypta mielonego ziela angielskiego
- przeciśnięty ząbek czosnku
- świeżo zmielony czarny pieprz (ok. 1/2 łyżeczki)
- pończocha, gotowa siateczka do wędlin lub naturalny sznurek
- uwaga: podajemy przykładowy zestaw przypraw, ale oczywiście można go dowolnie modyfikować.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso opłukać, dokładnie osuszyć. Na dno podłużnego naczynia wsypać połowę cukru, ułożyć na nim schab karkowy, posypać pozostałym cukrem tak, by mięso było całkowicie przykryte. Naczynie przykryć folią do żywności i wstawić do lodówki na 2 doby. W tym czasie cukier „wyciągnie” ze schabu wodę – pod koniec tego procesu mięso podejdzie sokiem.
- Schab karkowy wyjąć z naczynia, osuszyć. Na dno suchego, czystego naczynia wsypać połowę soli, włożyć karkówkę, posypać resztą soli. Naczynie przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 kolejne doby. Sól zakonserwuje mięso.
- Następnie opłukać mięso z soli, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować cienką warstwą oleju, natrzeć czosnkiem i obsypać przyprawami. Włożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na kolejną dobę.
- Potem włożyć schab karkowy do pończochy, siateczki lub obwiązać sznurkiem i powiesić w chłodnym miejscu (nie w lodówce) na co najmniej 5 dni.
- Gotową wędlinę przechowywać w lodówce.