Czemu jagody są zdrowe? Co leczą czarne jagody?
Jagody z cukrem, pierogi z jagodami, zupa jagodowa, jagodzianki… To tylko kilka ze smakołyków sezonu jagodowego. Ale nasze czarne jagody (nie mylić z borówkami amerykańskimi) są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Szkoda, że nie opracowano jeszcze sposobu ich hodowli, a ich jedynymi producentami są lasy. Sprawdź, jakie są właściwości zdrowotne czarnych jagód.
Spis treści
- Wartości odżywcze czarnych jagód
- Kto powinien jeść czarne jagody?
- Jakie są właściwości zdrowotne jagód?
- Plamy z jagód
- Jagody w cukrze
- Nalewka z jagód
- Domowe jagodzianki
Wartości odżywcze czarnych jagód
Czarne jagody zawierają w 100 g około 40 kalorii. W tej ilości jest też 0,7 g białka, trochę sodu, wapnia, miedzi fosforu i siarki. Jeśli chodzi o witaminy, to w czarnych jagodach występują: A, B1, B2, nie za dużo witaminy C i PP, która obniża poziom cholesterolu. W porównaniu z innymi owocami czarne jagody mogą wydawać się mało bogate w wartości odżywcze, ale to tylko pozory.
Kto powinien jeść czarne jagody?
Jagody (pod warunkiem że bez dodatku cukru) powinny spożywać osoby chore na cukrzycę. A to dlatego, że znajduje się w nich substancja (wakcynina) działająca podobnie do insuliny, czyli obniżająca poziom cukru we krwi.
Jakie są właściwości zdrowotne jagód?
Świeże jagody, ale również te w postaci dżemu lub marmolady, mają właściwości przeczyszczające. Inaczej działają suszone owoce i sok jagodowy, który bardzo łatwo jest przyrządzić w sezonie na później (chociażby w sokowirówce - pamiętajmy jednak, że sok, który puszczą jagody zasypane cukrem, będzie zawierał alkohol i straci nieco witamin). Sok z jagód znakomicie leczy biegunki u dzieci. W naturalny sposób zwalnia ruch robaczkowy jelit, zobojętnia szkodliwe związki, może też zabezpieczać przed zatruciami pokarmowymi. Silne działanie bakteriobójcze jagód sprawiało, że kiedyś stanowiły one bardzo skuteczne antidotum na robaki jelitowe (np. glisty i owsiki) u dzieci.
Plamy z jagód
Właściwie chyba jedyną wadą czarnych jagód jest to, że ich sok barwi wszystko na bardzo intensywny kolor. Tę właściwość jagód wykorzystują winiarze do barwienia trunków.
Ręce ubrudzone jagodami można „myć” sokiem z cytryny. Kwasem cytrynowym wywabimy też plamy z tkanin.
Pamiętajmy też, że gdy jagody kupujemy na litry, a 1 litr owoców waży niewiele ponad 1/2 kg.