Jagody w cukrze - jak zrobić?

Jagody w cukrze - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: photos.com

Przetwory z jagód na zimę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klika słoików jagód w cukrze zawsze warto mieć w domowej spiżarce - będą idealne jako nadzienie do naleśników, farsz do pierogów czy dodatek do placków, omletów albo racuchów. Sprawdź, jak przygotować jagody w cukrze.

Składniki

  • 1 litr czarnych jagód

  • 2 szklanki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Opłucz jagody, usuń liście, osusz na sitku.

  • W dużej misce zasyp owoce cukrem i zostaw na noc.

  • Wygotuj zakrętki, wyparz słoiki (możesz wstawić je do piekarnika nagrzanego do 100 st. C).

  • Jagody przełóż do garnka i doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Mieszaj, aby cukier dobrze się rozpuścił. Zbierz szumowiny.

  • Gorące owoce przełóż do jeszcze ciepłych słoików.

  • Dobrze zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Ocena: 0