Nalewka z jagód: przepis na nalewkę jagodową

Nalewka z jagód: przepis na nalewkę jagodową

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Nalewka z jagód jest niekłopotliwa do przygotowania, a zimą podzieli się z nami pysznym smakiem jagód i ich aromatem.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

W sezonie na jagody warto zrobić nalewkę z jagód. Nalewka ma piękny kolor i jagodowy aromat i smak. Ma też sporo zalet zdrowotnych, które mogą się okazać przydatne w chłodnych miesiącach roku.

Składniki

  • 1 kg jagód,

  • 1 litr wódki,

  • 1/2 kg cukru.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jagody umyj, wyrzuć nadpsute, wysusz.

  • Wrzuć do dużego słoika, zasyp cukrem i szczelnie zakryj (nie zakręcaj słoika).

  • Po 3 dniach (po puszczeniu soku) zalej je alkoholem.

  • Odstaw na 2-3 miesiące w ciemne miejsce do przemacerowania.

  • Następnie przefiltruj alkohol i przelej do butelki.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Polecamy też:

Dżem z malin i jagód

Jagody w cukrze 

Jagodowy chutney do mięs

Ocena: 2,8