Nalewka z jagód: przepis na domową nalewkę jagodową
2023-07-10
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
W sezonie na czarne jagody warto zrobić nalewkę z jagód. Nalewka ma piękny kolor i jagodowy aromat i smak. Ma też sporo zalet zdrowotnych, które mogą się okazać przydatne w chłodnych miesiącach roku.
SKŁADNIKI
- 1 kg jagód
- 1 litr wódki
- 1/2 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jagody umyj, wyrzuć nadpsute, wysusz.
- Wrzuć do dużego słoika, zasyp cukrem i szczelnie zakryj (nie zakręcaj słoika).
- Po 3 dniach (po puszczeniu soku) zalej je alkoholem.
- Odstaw na 2-3 miesiące w ciemne miejsce do przemacerowania.
- Następnie przefiltruj alkohol i przelej do butelki.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy też: