Śledzie w kapuście duszonej z jabłkami: przepis z kuchni kaszubskiej

2021-03-29
Śledzie w kapuście - kaszubskie tradycyjne danie na Boże Narodzenie
Autor: photos.com Śledzie w kapuście - kaszubski bożonarodzeniowy przysmak, można przygotować także z innych gatunków ryb: łososia, halibuta, dorsza.
łatwy
60 min
4

Śledzie w kapuście kiszonej to regionalny przysmak i pyszny obiad, który zrobisz w godzinę! Świetnie doprawiona kapusta z jabłkami oraz świeża ryba to doskonałe połączenie. Smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis kuchni kaszubskiej.

Zobacz także inne przepisy ze świeżymi filetami śledziowymi: śledzie po egipskuśledzie zapiekane w sosie śmietanowo-chrzanowymśledzie smażoneśledzie smażone w cieście piwnym.

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżych śledzi
  • mała główka białej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte świeże śledzie odfiletować. (Jak rozpoznać świeżość śledzi piszemy tutaj).
  • Każdy filet z obu stron posmarować musztardą, posypać solą i pieprzem.
  • Kapustę drobno poszatkować, cebulę i jabłko obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.
  • W rondlu rozgrzać masło, włożyć cebulę i jabłko, chwile smażyć mieszając, po czym dodać kapustę, kminek oraz tymianek, wlać 3/4 szklanki wody, dusić na niewielkim ogniu około 10 minut.
  • Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć uduszoną kapustę, na niej położyć śledzie, polać stopionym masłem, wstawić do gorącego piekarnika, zapiekać około 45 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami.