Gulasz ziemniaczany - pomysł na tani obiad jednogarnkowy

Gulasz ziemniaczany - pomysł na tani obiad jednogarnkowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gulasz ziemniaczany to pomysł na smaczny, ale tani obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gulasz ziemniaczany przygotujesz w pół godziny. Jest smaczny i aromatyczny, z wyczuwalną pikantną ostra nutą. Podajemy przepis na gulasz na bazie ziemniaków.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 cebule

  • 2 papryczki pepperoni

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka majeranku

  • pół łyżeczki kminku

  • 2 liście laurowe

  • mąka

  •  

  •  

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obierz i umyj, jednego zetrzyj na tarce, resztę pokrój w kotkę.

  • Obraną cebulę posiekaj w drobną kostkę i posmaż na maśle ze słodką papryką.

  • Dodaj ziemniaki, posiekane pepperoni (bez pestek) i bulion. Dodaj przyprawy i koncentrat.

  • Doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz ogień.

  • Przed zdjęciem gulaszu z gazu dodaj startego ziemniaka i odrobinę mąki, dokładnie wymieszaj.

  • Ponownie zagotuj, stale mieszając poczekaj aż danie nabierze kremowej konsystencji.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9