Bób - jakie właściwości ma ten letni przysmak?
Bób jest nie tylko smaczny, ale jak większość strączkowych zawiera wiele cennych dla zdrowia składników. Warto go jeść, bo jest bogaty w łatwo przyswajalne białka, ma sporo witamin i cennych dla naszego zdrowia mikroelementów. Poza tym jest bardzo smaczny!
Spis treści
Ziarenka bobu zawierają dużą ilość białka, węglowodanów i niewielką zawartość tłuszczu. Dostarczają też solidną dawkę błonnika. Ale to nie wszystko. Te fasolki są skarbnicą witamin B1, B2, PP, C, K, prowitaminy A i kwasu foliowego. Zawierają ponadto: wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, magnez, sód i cynk.
Na co pomaga bób?
Bób ma liczne właściwości lecznicze:
- obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie – polecany jest zatem osobom z chorobami układu krążenia
- wspomaga i skraca procesy trawienne
- wzmacnia mięśnie i kości, przeciwdziała więc powstawaniu i postępowi osteoporozy
- pomaga w leczeniu anemii
- zapobiega wystąpieniu wad rozwojowych u płodu - pożądany jest więc w diecie kobiet w ciąży
- wpływa na zwiększenie tempa przemiany materii, co jest szczególnie istotne dla osób chcących obniżyć masę ciała
- dzięki zawartości choliny wpływa także na lepszą pamięć u osób cierpiących na chorobę Alzheimera
- wywar z bobu dodawany do kąpieli pomoże w walce z wrzodami.
Zalecany jest sportowcom, gdyż zwiększa siły i masę mięśniową ze względu na dużą zawartość białka, lecz spożywać go powinny także osoby starsze i wątłe dzieci.
Kto nie może jeść bobu?
- osoby cierpiące na dnę moczanową, ze względu na obecność składników purynowych, które przyczyniają się do powstawania kamieni szczawianowych w nerkach
- osoby mające problemy z układem pokarmowym, ponieważ powoduje wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach.
- bób może sporadycznie powodować reakcje alergiczne u osób cierpiących na fawizm (tzw. chorobę fasolową).
Bób powoduje wzdęcia. Można tego uniknąć, odpowiednio gotując ziarna. Należy zalać bób bardzo gorącą wodą i odstawić na godzinę. Następnie wylać wodę, zalać świeżą, gotować ok. 20 minut, dodając szczyptę soli pod koniec gotowania.
Przepisy na pyszne dania z bobem
Pesto z bobu - jak przyrządzić?
Pasta z bobu i kaszy jaglanej - idealna na kanapki!
Lasagne z bobu, cukinii i sera La Buchette pod beszamelem
Piersi kurczaka nadziewane bobem
Ziemniaki faszerowane bobem, serem, miętą i sezamem