Fondue mięsne: przepis na niebanalną przekąskę
Pasta z bobu i kaszy jaglanej - idealna na kanapki!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pasta z bobu nadaje się do kanapek oraz jako dip do warzyw.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
W sezonie na bób wypróbuj przepis na pastę z bobu i kaszy jaglanej, smaczne smarowidło do pieczywa oraz dip do warzyw. Lekką goryczkę bobu przełamuje łagodny smak kaszy, a posiekana mięta dodaje paście świeżości. Przepis na pastę z bobu pochodzi z książki "Zielenina na talerzu" Magdaleny Cielengi-Wiaterek (wydawnictwo Druga Strona, Warszawa 2015).
Składniki
250 g bobu w skórce
100 g kaszy jaglanej
2 szklanki bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju lnianego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
4 łyżki posiekanej świeżej mięty
Przygotowanie krok po kroku:
Kaszę płuczemy, po czym parzymy wrzątkiem.
Przekładamy do rondla, wlewamy bulion, gotujemy do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, w trakcie gotowania uzupełniamy płyn lub odcedzamy kaszę po ugotowaniu.
Bób płuczemy, gotujemy na parze do miękkości, około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy ze skórki.
W blenderze miksujemy składniki pasty. Doprawiamy, dodajemy posiekaną miętę, mieszamy.