Pasta z bobu i kaszy jaglanej - idealna na kanapki!

Pasta z bobu i kaszy jaglanej - idealna na kanapki!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasta z bobu nadaje się do kanapek oraz jako dip do warzyw.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

W sezonie na bób wypróbuj przepis na pastę z bobu i kaszy jaglanej, smaczne smarowidło do pieczywa oraz dip do warzyw. Lekką goryczkę bobu przełamuje łagodny smak kaszy, a posiekana mięta dodaje paście świeżości. Przepis na pastę z bobu pochodzi z książki "Zielenina na talerzu" Magdaleny Cielengi-Wiaterek (wydawnictwo Druga Strona, Warszawa 2015).

Składniki

  • 250 g bobu w skórce

  • 100 g kaszy jaglanej

  • 2 szklanki bulionu warzywnego

  • 1 ząbek czosnku

  • 4 łyżki oleju lnianego

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 4 łyżki posiekanej świeżej mięty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę płuczemy, po czym parzymy wrzątkiem.

  • Przekładamy do rondla, wlewamy bulion, gotujemy do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem. Jeżeli zajdzie taka potrzeba, w trakcie gotowania uzupełniamy płyn lub odcedzamy kaszę po ugotowaniu.

  • Bób płuczemy, gotujemy na parze do miękkości, około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy ze skórki.

  • W blenderze miksujemy składniki pasty. Doprawiamy, dodajemy posiekaną miętę, mieszamy.

Ocena: 5