Oszczędne gołąbki z kiełbasą i pieczarkami

Oszczędne gołąbki z kiełbasą i pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smaczne gołąbki z kapką śmietany - danie idealne

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gołąbki to danie uniwersalne. W zasadzie w liście kapusty można zawinąć wszystko. Pod warunkiem, że odpowiednio potrawę przyprawimy. Dlatego proponujemy oszczędne gołąbki z kiełbasą i pieczarkami - danie w którym można wykorzystać resztki kiełbas z lodówki, zwiędnięte pieczarki i czerstwe pieczywo. W duchu zero waste - czyli nie wyrzucamy, tylko twórczo przerabiamy!

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, obgotować, aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, oddzielić liście, ściąć grube nerwy, nie uszkadzając liści.

  • Bułkę namoczyć, odcisnąć, zemleć. 

  • Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć na maśle, wymieszać z bułką, kiełbasą pokrojoną w kostkę, posiekaną natką pietruszki, żółtkami i ubitą na sztywno pianą z białek, doprawić do smaku.

  • Na przygotowanych liściach ułożyć nadzienie, założyć brzegi liści do środka, zawinąć w rulony, ułożyć w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty, zalać śmietaną i dusić na małym ogniu do miękkości pod przykryciem. 

  • Podawać z kleksem śmietany i ziemniakami pureé

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5