Jak wykorzystać suchy chleb? Przepisy na tosty i grzanki z czerstwego chleba

Jak wykorzystać suchy chleb? Przepisy na tosty i grzanki z czerstwego chleba

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Z suchego chleba można zrobić pyszne tosty francuskie - np. w wersji bardziej wytrawnej

Dobrze jest kupować tylko tyle chleba, ile jesteśmy w stanie zjeść. Ale jeśli pieczywo nam zostanie i zeschnie, nie powinniśmy go wyrzucać. Oto proste i sprawdzone przepisy na przekąski, które zrobimy z suchego chleba.

Francuskie tosty z suchego chleba

Co prawda oryginalne francuskie tosty robi się z chleba tostowego, ale równie dobre w smaku wychodzą tosty zrobione z nie najświeższego już chleba. Do ich wykonania będą potrzebne: chleb, jajko, mleko i szczypta soli oraz masło lub olej do smażenia.

Jak zrobić francuskie tosty? Jest to bardzo prosty przepis. Suchy chleb kroimy na kromki. W misce należy rozmieszać jajko z odrobiną mleka, posolić i popieprzyć według uznania. Na patelni rozpuścić masło lub olej.

Kromki suchego chleba maczamy w jajku i smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu francuskie tosty można posypać parmezanem i udekorować sałatą, pomidorem lub dowolnie według uznania. Podawać oczywiście ze szklanką świeżo wyciskanego soku pomarańczowego. Warto pamiętać, że takie francuskie tosty bardzo smakują dzieciom.

Grzanki z suchego chleba

Suchy chleb idealnie nadaje się do zrobienia grzanek. Aby przyrządzić domowe grzanki, które później z powodzeniem wykorzystamy do zupy krem, będą potrzebne chleb i trochę masła. Suchy chleb kroimy w kostkę, na patelni rozpuszczamy trochę masła i wrzucamy na nią chleb.

Często mieszając, podsmażamy chleb na złoty kolor. Chrupiące grzanki gotowe. W wersji beztłuszczowej pokrojony suchy chleb można wstawić do piekarnika ustawionego na termoobieg i podpiec.

Można też zrobić kanapki z grzanek: 

Wykwintne grzanki z orzechami włoskimi i serem [przepis]