Tosty cytrynowe - przepis na lekkie, francuskie śniadanie

Tosty francuskie cytrynowe
Autor: Shutteratock Tosty francuskie najlepiej smakują na ciepło.
łatwy
15 min
4

Francuzi znają się na kuchni jak mało kto. Ich śniadania zawsze są pyszne, a pieczywo chrupiące. Co więcej, ich dania zazwyczaj są mało-kaloryczne. Poznaj przepis na francuskie tosty o smaku cytrynowym.

SKŁADNIKI

  • 1 białko
  • 6 łyżek cukru (najlepiej brązowego drobno mielonego)
  • ¾ szklanki mielonych migdałów
  • ½ łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 4 kromki chałki
  • sok i skórka z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  • W oddzielnej misce ubijamy białko z cukrem na sztywną pianę.
  • Powoli dodajemy migdały, sok i skórkę z cytryny oraz skórkę pomarańczową. Całość mieszamy i ubijamy na gładką jednolitą masę.
  • Przygotowujemy brytfankę, wykładamy ją papierem do pieczenia.
  • Układamy na niej chałkę i smarujemy jej wierzch masą cytrynowo-migdałową.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około dziesięciu minut, aż tosty się zarumienią.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?
Edyta Folwarska
więcej