Tosty cytrynowe - przepis na lekkie, francuskie śniadanie
2022-06-13
łatwy
15 min
4
Francuzi znają się na kuchni jak mało kto. Ich śniadania zawsze są pyszne, a pieczywo chrupiące. Co więcej, ich dania zazwyczaj są mało-kaloryczne. Poznaj przepis na francuskie tosty o smaku cytrynowym.
SKŁADNIKI
- 1 białko
- 6 łyżek cukru (najlepiej brązowego drobno mielonego)
- ¾ szklanki mielonych migdałów
- ½ łyżeczki skórki pomarańczowej
- 4 kromki chałki
- sok i skórka z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- W oddzielnej misce ubijamy białko z cukrem na sztywną pianę.
- Powoli dodajemy migdały, sok i skórkę z cytryny oraz skórkę pomarańczową. Całość mieszamy i ubijamy na gładką jednolitą masę.
- Przygotowujemy brytfankę, wykładamy ją papierem do pieczenia.
- Układamy na niej chałkę i smarujemy jej wierzch masą cytrynowo-migdałową.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około dziesięciu minut, aż tosty się zarumienią.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?