Wigilijny karp w sosie pietruszkowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Przepis na dietetycznego karpia wigilijnego w delikatnym sosie pietruszkowym. Karp ugotowany na parze lub grillowany jest pozbawiony tłuszczu i lekkostrawny, co z pewnością docenią osoby dbające, by w święta za dużo nie przytyć. Jak przyrządzić karpia, by nie miał za wiele kalorii i w dodatku smakował wyśmienicie? Podajemy przepis na karpia w zdrowszej wersji.
Czytaj także Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie oraz Przepis na pieczonego karpia z kaszą i grzybami
Sprawdź także >>> Smażony karp wigilijny wg receptury Ewy Wachowicz
SKŁADNIKI
- 60 dag młodego karpia
- 1/2 litra mleka
- łyżka masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok z cytryny
- sól
- kilka liści pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dzwonka lub filety z karpia ugotuj na parze lub usmaż na patelni grillowej.
- Zagotuj 350 ml mleka. Pozostałą ilość mleka wymieszaj z mąką.
- Zawiesinę oraz masło dodaj do gotującego się mleka. Gotuj 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje.
- Do sosu dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
- Ugotowaną lub usmażoną rybę polej sosem i ozdób natką. Podawaj z pieczywem pszennym.