Ryba zapiekana w jarzynach: przepis siostry Anastazji
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Pieczona ryba zachowuje najwięcej wartości odżywczych i jest niezwykle delikatna w smaku, przekonuje siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Zapiekanki rybne według siostry Anastazji to idealne szybkie dania, nie tylko na postny piątek. Sięgnij po sprawdzone przepisy zakonnicy.
Zobacz też:
SKŁADNIKI
- 50 dag filetów z ryby
 - 2 średnie cebule
 - 15 dag marchewki
 - 15 dag pietruszki (korzenia)
 - 5 dag selera (korzenia)
 - 5 dag sera żółtego twardego
 - 2-3 łyżki mąki pszennej
 - 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
 - 2 liście laurowe
 - 2-3 ziarna ziela angielskiego
 - papryka ostra w proszku
 - przyprawa do ryb
 - 3-4 łyżki oliwy
 - olej do smażenia
 - sól
 - pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę pokroić na części i wymieszać z przyprawą do ryb, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
 - Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
 - Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie i dodać startą jarzynę.
 - Całość dusić do miękkości jarzyn.
 - Pod koniec duszenia doprawić pieprzem, solą, papryką i dodać ziele angielskie, liście laurowe i przecier pomidorowy.
 - Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę przygotowanej jarzyny, następnie ułożyć usmażoną rybę i pozostałą część jarzyny.
 - Całość zapiec w piekarniku w temp. ok. 170ºC przez ok. 10-15 min.
 - Pod koniec pieczenia wierzch posypać startym serem i ponownie zapiec do czasu roztopienia sera.
 - Podawać na gorąco jako samodzielne danie z dowolnym zestawem surówek.