Pstrąg duszony w ziołach: na obiad i wigilijny stół

Pstrąg duszony w ziołach: na obiad i wigilijny stół

Autor Zdjęcia: photos.com

Pstrąg to smaczna alternatywa dla wigilijnego karpia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mięso pstrąga jest smaczne i delikatne. Dużym atutem pstrąga, zwłaszcza dla dbających o zdrowie, jest mała zawartość tłuszczu. Przygotuj na obiad lub wigilijną wieczerzę duszonego pstrąga! Podajemy sprawdzony przepis.

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg cytrynowo-ziołowy z grilla, Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką oraz Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym.

Składniki

  • 2 duże pstrągi, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)

  • 1 cytryna

  • 2 cebule

  • 5 dag masła

  • kieliszek białego wina

  • natka pietruszki

  • 4 listki szałwii

  • 2 gałązki estragonu

  • przyprawa typu vegeta oraz pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę spraw, umyj oraz pokrop sokiem z cytryny. Następnie wstaw na 30 minut do lodówki.

  • Cebulę pokrój w piórka i uduś na połowie masła.

  • Na patelnię wyłóż oprószonego przyprawami (vegeta, pieprz) pstrąga, całość posyp ziołami i dołóż masła.

  • Podlewaj białym winem i duś około 30 minut.

  • Pod koniec dodaj resztę ziół, dopraw sokiem z cytryny.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

Ocena: 5