Gołąbki z dorszem według pomysłu Magdy Gessler

2021-11-23
Gołąbki z dorszem według pomysłu Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Gołąbki z dorszem to pomysł na rybę w niecodziennym wydaniu.
łatwy
40 min
4

Wypróbuj przepis na gołąbki z dorszem  inspirowany  pomysłami Magdy Gessler. Zamiast mięsa i ryżu Magda Gessler proponuje farsz przyrządzony z ryby i kaszy jęczmiennej. Gołąbki z dorsza Magdy Gessler mogą być ciekawą odskocznią od tradycyjnych gołąbków, a kto wie, może niedługo je nawet zastąpią? Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • 1 włoska kapusta
  • 0,5 kilograma filetów ze świeżego dorsza
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 4 białe cebule
  • 1 litr rosołu warzywnego
  • Sok z jednej cytryny
  • Sól
  • Pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zaczynamy od rozdzielenia liści kapusty. Parzymy je w dużym garnku z wrzącą i osoloną wodą.
  • Rybę umyć, oczyścić i zmielić. Pamiętajmy o usunięciu skóry!
  • Cebulę należy pokroić w drobną kostkę, solimy i wkładamy do lnianej ściereczki, aby odsączyć sok. Dodajemy do ryby.

    Teraz przygotowujemy kaszę jęczmienną (gotujemy wg przepisu na opakowaniu) i dodajemy do farszu. Całość doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli i sokiem z cytryny.
  • Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy podobnie jak krokiety. Tak zawinięte gołąbki smażymy na patelni do zarumienienia (z obu stron).
  • Układamy na blasze, zalewamy bulionem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy ok 20 minut i gotowe!