Pierś indyka nadziana morelami z kopytkami [pomysł na pełen obiad]
2021-03-29
średni
120 min
4
Przedstawiamy pomysł na pełen obiad: indyk nadziany morelami z kopytkami smażonymi ze świeżym rozmarynem. Do tego sałata. Lekko, smakowicie, pomysłowo.
Pieczone skrzydełka na słodko z sosem morelowym
Filet z kurczaka z morelami
Skrzydełka kurczaka z sosem morelowym
SKŁADNIKI
- 300 g piersi z indyka
- 1 cebula
- 300 g suszonych moreli
- 400 ml śmietany
- 1 kg ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- gałązka rozmarynu
- mix sałat
- mix orzeszków sałatkowych
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś z indyka nakłuj nożem. W miejsce nakłucia włóż opłukane suszone morele. Tak przygotowaną pierś posmaruj oliwą oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą.
- Pierś włóż do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokrój w plasterki i dorzuć ją do piersi. Tak przygotowane danie piecz w piekarniku przez ok. 25 min. w temperaturze 200ºC, aż do momentu, gdy mięso i cebula mocno się zarumienią.
- Powstały w trakcie pieczenia sos podlej śmietanką.
- Przygotuj kopytka. Ugotuj ziemniaki i przeciśnij je przez praskę. Dodaj mąkę oraz jajko. Tak przygotowaną masę zagniataj, a następnie uformuj z niej kopytka. Gotuj je na wolnym ogniu w osolonej wcześniej wodzie. Gdy kopytka ostygną, podsmaż je na oliwie z dodatkiem rozmarynu.
- Pierś z indyka podawaj z kopytkami oraz sałatą. Całość posyp prażonymi orzeszkami oraz sosem vinaigrette.