Kaszotto z grzybami - superfood po polsku

Kaszotto z grzybami - superfood po polsku

Autor Zdjęcia: Dorota Kamińska (DOROTA.IN)

Przepis pochodzi z książki Doroty Kamińskiej "Superfood po polsku"

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kaszotto z grzybami to polska odpowiedź na włoskie risotto z grzybami. Kaszotto z lokalnych składników, najlepiej z kaszy pęczak, i świeżych  grzybów smakuje wybornie. Można też przygotować je na bazie białej, niepalonej kaszy gryczanej. Kaszotto pięknie pachnie grzybami i winem, więc z powodzeniem może trafić na stół podczas domowej, eleganckiej kolacji dla dwojga lub jako niedzielny obiad.

 

Składniki

  • 2 szklanki kaszy pęczak lub gryczanej niepalonej

  • 1 szklanka białego wina (wytrawne)

  • 1 l wywaru warzywnego

  • 1 duża cebula

  • 1 mały por (biała część)

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 50 g suszonych grzybów (namoczone w zimnej wodzie) lub 100 g świeżych

  • 2 dojrzałe pomidory

  • 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki lub 1/2 łyżeczki chili

  • 8 łyżek oleju rzepakowego lub klarowanego masła

  • sól, pieprz

  • DO DEKORACJI:

  • 8 łyżek natki pietruszki

  • 100 g polskiego sera

  • 4 łyżki nasion słonecznika (uprażone na suchej patelni)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę płuczę kilkakrotnie w zimnej wodzie. Odcedzam.

  • Cebulę i czosnek drobno siekam, por kroję w talarki, a grzyby w cienkie plastry. Z pomidorów usuwam pestki i kroję miąższ w niedużą kostkę.

  • Na maśle lub oleju (7 łyżek) szklę na głębokiej i dużej patelni, cebulę z czosnkiem i z porem. Dodaję kaszę i lekko podsmażam, delikatnie mieszając, aż będzie błyszcząca od tłuszczu.

  • Zalewam białym winem, zagotowuję. Zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem, do odparowania.

  • Dodaję chochlę gorącego (kasza gryczana) lub zimnego (kasza pęczak) wywaru i nadal gotuję na małym ogniu, pod przykryciem. Kolejne chochle gorącego wywaru wlewam stopniowo, kiedy wchłoną się poprzednie, za każdym razem delikatnie mieszając. Łączny czas gotowania to 15-20 minut.

  • Grzyby podsmażam z papryczką chili na pozostałym maśle lub oleju. Dodaję do kaszy na 10 minut przed końcem gotowania, razem z natką pietruszki, pomidorami, słodką papryką lub chili, solą i pieprzem.

  • Kaszotto, podobnie jak włoskie risotto, powinno mieć delikatnie klejącą konsystencję.

  • Przekładam na talerze, dekoruję i serwuję.

tip dnia

Do kaszotto wiosną i latem warto wykorzystać sezonowe warzywa, można dorzucić pokrojoną na nieduże kawałki, chudą pierś zagrodowego kurczaka.

Ocena: 2,7