Ciastka z dziurką: przepis Ewy Wachowicz. Idealne na święta!

Ciastka z dziurką: przepis Ewy Wachowicz

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Święta Bożego Narodzenia wymagają stosownej oprawy, a na świątecznym stole koniecznie powinny zagościć wyśmienite wypieki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciastka z dziurką według Ewy Wachowicz mogą okazać się wyśmienitą słodką przekąską świąteczną. Na pewno zasmakują wszystkim gościom!

Składniki

  • 2 szklanki mąki

  • 250 g masła

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 2 żółtka

  • 1 laska wanilii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przesiej mąkę i posiekaj ją z zimnym masłem.

  • Kiedy ciasto zrobi się kruche, uformuj z niego górkę z dołeczkiem i i wlej do niego śmietanę, żółtka i miąższ z laski wanilii.

  • Zagnieć ciasto, a kiedy składniki się połączą, rozwałkuj na kształt prostokąta. Następnie złóż w kopertę i znowu rozwałkuj, a potem jeszcze raz.

  • Tak przygotowane ciasto włóż do woreczka i wstaw na około 30 minut do lodówki na pół godziny.

  • Schłodzone ciasto jeszcze raz rozwałkuj i złóż najpierw na trzy, następnie na pół. Jeszcze raz włóż do lodówki. Czynności powtórzyć należy 3-4 razy.

  • Gotowe, chłodzone ciasto rozwałkuj bardzo cienko i wykrój krążki wielkości literatki.

  • W środku każdego ciasteczka zrób niewielką dziurkę. Ciasteczka z dziurką posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp cukrem kryształem.

  • Wszystkie ciastka ułóż na blasze i piecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

  • Upieczone ciastka można przełożyć masą czekoladową.

Ocena: 4,5