Placek wiśniowy z polewą śmietanową - przepis na pyszne ciasto

Placek wiśniowy z polewą śmietanową - przepis na pyszne ciasto

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Jak upiec pyszny placek wiśniowy z polewą śmietanową?

Ocena: 4,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Oto przepis na pyszne domowe ciasto – placek wiśniowy. Jeżeli więc jesteś miłośnikiem słodkości, ten przepis jest w sam raz dla ciebie.

Składniki

  • 200 g zmielonego białego sera

  • 6 łyżek oleju

  • 6 łyżek mleka

  • 1 jajko

  • 100 g cukru

  • 1 cukier waniliowy

  • szczypta soli

  • 400 g mąki

  • proszek do pieczenia (1 opakowanie)

  • kwaśna śmietana (1 szklanka)

  • 4 jajka

  • 60 g mąki ziemniaczanej

  • 150 g cukru

  • bułka tarta (4 łyżki)

  • 100 g cukru

  • 1 i 1/2 kg wiśni lub czereśni (mogą być owoce mieszane)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ser należy utrzeć z odrobiną mąki, jajkiem, mlekiem, olejem, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Do całości dodać połowę mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko razem wymieszać. Następnie dodać resztkę mąki i zagnieść ciasto.

  • Gotowe ciasto wyłożyć do dużej, natłuszczonej blachy, formując wyższy brzeg. Posypać bułką tartą.

  • Wiśnie lub czereśnie wydrylować i wysypać równomiernie na ciasto, owoce posypać cukrem (100 g).

  • Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania polewy, tj. śmietanę, jajka, mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać i wylać na owoce. 

  • Całość piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.

Ocena: 0