Ciasto z bezą porzeczkową - łatwy przepis na pyszny deser
2021-03-29
średni
40 min
4
Porzeczki są bardzo kwaśne, dlatego też stanowią doskonałe przełamanie słodkiej bezy. Koniecznie wypróbuj to niezwykłe połączenie i przygotuj ciasto z bezą porzeczkową.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
Polecamy również:
Tarta z czerwonymi porzeczkami
Drożdżowe muffinki czekoladowe z porzeczkami
Kokosanka z kremem z serka mascarpone i czerwonymi porzeczkami
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 3 żółtka
- 2/3 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki masła
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 dag czerwonych porzeczek
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- BEZA:
- 3 białka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 czubata szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Mąki przesiać, wsypać do utartej masy, dodać proszek do pieczenia, a następnie dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki.
- Dodać do nich mleko i roztopione masło, a potem wszystko ze sobą dokładnie połączyć.
- Ciasto rozsmarować na blasze natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
- Podczas pieczenia ciasta porzeczki należy opłukać, odsączyć i odszypułkować. Następnie schłodzone białka wymieszać z sokiem z cytryny i ubić mikserem stopniowo dodając cukier. Powstałą masę należy delikatnie wymieszać z porzeczkami.
- Po upływie 15 minut należy wyjąć ciasto z piekarnika i posmarować masą porzeczkową, po czym wstawić je ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut.