Bułeczki drożdżowe z jagodami i miodem - jak zrobić?

2021-03-29
buleczki-drozdzowe-z-jagodami-jak-zrobic.jpg
Autor: pixabay.com Pyszne bułeczki z jagodami.
łatwy
60 min
4

Gdy w lasach pełno jagód, nie sposób ich nie wykorzystać w kuchni. Do tego celu polecamy jagodzianki, które z dodatkiem świeżych owoców smakują znakomicie. Podajemy sprawdzony przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami i miodem.

Bułeczki z jagodami

Racuszki z jagodami

Jagodniki

SKŁADNIKI

  • NADZIENIE:
  • 250 g jagód wymieszanych z połową szklanki cukru
  •  
  • CIASTO:
  • 0.5 kg mąki pszennej
  • 75 ml mleka
  • 75 ml wody
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 25 g miodu
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 35 g cukru
  • 50 ml oleju roślinnego
  •  
  • PRZED PIECZENIEM:
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
  • trochę cukru do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Całe jajka i żółtka ucieramy z cukrem i miodem na gładką masę.
  • Drożdże rozpuszczamy w mleku, łączymy z jajkami. Miksujemy. Powoli dodajemy pozostałe składniki. Ciasto będzie gęstsze, więc zagniatamy je albo ręcznie, albo mikserem z haczykami do zagniatania. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
  • Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Wówczas podwoi swoją objętość. 
  • Po godzinie odrywamy kawałek ciasta, kształtujemy placuszki, nakładamy na nie łyżkę jagód i dokładnie zlepiamy.
  • Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. 
  • Ulepione bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i odstawiamy na 40 minut.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. (Czas należy kontrolować, bo zależy on wielkości jagodzianek.)