Pyszne bułeczki z jagodami - sprawdzony przepis

2021-03-29
mowimy-jak-zrobic-pyszne-buleczki-z-jagodami.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Bułeczki jagodowe można szybko zrobić w domu
średni
60 min
4

Szkoda, że jagód nie można hodować, bo ich sezon jest krótki, a ceny bazarowe wysokie. Co prawda zbieranie jagód samemu jest satysfakcjonujące, ale trzeba znać miejsca, gdzie rosną. Mimo to warto skusić się na drożdżowe bułeczki jagodowe własnej produkcji.

Domowe jagodzianki

Zawijane drożdżówki z jagodami 

Bułeczki drożdżowe z jagodami i miodem

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka lub 2 dkg świeżych drożdży
  • 20 dkg cukru (niepełna szklanka)
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 dkg (2 łyżki) tłuszczu (masło lub tłuszcz do pieczenia typu Kasia)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ok. 20 dkg czarnych jagód (1,5 szklanki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jagody trzeba przebrać, umyć i wysuszyć. Przed nałożeniem na placuszki można je odrobinę posłodzić i posypać cynamonem.
  • Podgrzewamy lekko mleko, dodajemy do niego łyżkę cukru, rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
  • Oddzielamy żółtka z 3 jajek, dodajemy sól i ucieramy z cukrem (z miarki cukru pozostawiamy 2 łyżki do posypania jagód). Białka (ze szczyptą soli) miksujemy (ubijamy) na sztywną pianę.
  • W misie przesiewamy mąkę i dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, ubitą pianę i cukier wanilinowy – wszystkie składniki mieszamy.
  • Na koniec dolewamy do masy roztopiony, ciepły tłuszcz. Ciasto wyrabiamy delikatnie, aż wchłonie cały tłuszcz, i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego wałek długości około 50 cm i dzielimy na porcje grubości 2 cm. Kawałki ciasta lekko rozgniatamy palcami lub rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Na każdy placuszek nakładamy 1 łyżeczkę jagód, a brzegi ciasta sklejamy w jeden punkt.
  • Układamy je na blasze (wysmarowanej tłuszczem lub na papierze do pieczenia) miejscem sklejenia na spodzie. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy na kwadrans jeszcze raz do wyrośnięcia. Wstawiamy je potem do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-190 st. i pieczemy około 20 minut, aż do ładnego zrumienienia.
  • Po ostygnięciu bułeczki drożdżowe z jagodami posypujemy cukrem pudrem.