Ciasto piaskowe z ananasem - łatwy przepis na orzeźwiające ciasto

2021-03-29
Ciasto piaskowe z ananasem - łatwy przepis na orzeżwiające ciasto
Autor: Shutterstock Ciasto piaskowe z ananasem przygotowuje się w 20 minut, a efekt jest znakomity - delikatne ciasto jest  wilgotne i lekko kwaskowe, dzięki dodatkowi kawałków owoców.
łatwy
25 min
4

Ciasto piaskowe z dodatkiem ananasa z puszki to doskonały pomysł na urozmaicenie popularnego ciasta, które często gości na naszych stołach.  Ciasta piaskowe są łatwe do przygotowania, długo też zachowują świeżość. Ale mogą się znudzić - zebra, babka cytrynowa, co jeszcze? Lekkie ciasto z ananasem doskonale ożywi monotonię!

Ciasto piaskowe z ananasem możemy upiec w foremce keksowej albo formie na babkę. Wtedy idealnie nada się na wielkanocny stół.

SKŁADNIKI

  • kostka masła lub margaryny do pieczenia (20 dag)
  • 4 jajka
  • 18 dag cukru
  • cukier wanilinowy
  • 25 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • puszka ananasów (ok. 500 ml)
  • skórka otarta z cytryny
  • cukier puder na ewentualną polewę

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem. Małymi kawałkami dodawać miękkie masło
  • Ananasa osączyć i pokroić na mniejsze kawałki (1 plaster na 8 części) - sok zachować
  • Cytrynę sparzyć i otrzeć ze skórki
  • Oba rodzaje mąki wymieszać, dodać proszek do pieczenia.
  • Kawałki ananasa  obtoczyć w mące co ma zapobiec ich opadnięciu na dół ciasta
  • Foremką do keksu lub babki wysmarować tłuszczem i wysypać mąką
  • Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę, ubijać mikserem jeszcze przez chwilę, aż mąką będzie dokładnie rozprowadzona.
  • Dodać kawałki ananasa i skórkę otartą z cytryny, wymieszać
  • Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez około godzinę, lub ciut dłużej - do tzw. suchego patyczka.
  • Gotowe ciasto (jeszcze ciepłe) można polać polewą z syropu ananasowego, soku z cytryny utartych z cukrem pudrem (ok. 5 łyżek) do białości.