Murzynek z wiśniami: przepis na pyszne ciasto czekoladowe
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Murzynek z wiśniami to pyszne ciasto czekoladowe, które można upiec zarówno na podwieczorek, jak i rodzinne przyjęcie. Dodatek wiśni sprawi, że nie będzie mdłe i zbyt słodkie.
Czarne z wiśniami
Babeczki wiśniowe serca
Ciasto czekoladowe z wiśniami
Torciki wiśniowo-czekoladowe podawane z musem
Zobacz najlepsze przepisy z CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 5 jaj
- 25 dag masła
- 4 łyżki kakao
- 1/3 szklanki przegotowanej wody
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30-40 dag drylowanych wiśni (świeżych, z kompotu, syropu albo mrożonych)
- tabliczka czekolady z odrobiną mleka na polewę lub gotowa polewa czekoladowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Roztapiamy w garnku masło i stale je mieszając, dodajemy cukier, kakao i wodę.
- Kiedy powstanie jednolita masa, zdejmujemy garnek z płyty i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Potem dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Znów dokładnie mieszamy masę.
- Białka ubijamy na pianę, łączymy ją delikatnie z ciastem i przelewamy na blachę. Na wierzchu układamy wiśnie.
- Pieczemy ciasto około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem z pieca sprawdzamy patyczkiem, czy jest suche. Jeśli tak - gotowe.
- Gdy ciasto trochę ostygnie, rozprowadzamy na wierzchu polewę czekoladową. Z bitą śmietaną też jest pyszne!