Ciasto czekoladowe, które zniewala zmysły: przepis

2021-03-29
Ciasto czekoladowe, które zniewala zmysły - przepis na walentynki
Autor: Shutterstock Czekolada to doskonały afrodyzjak - warto ją jeść w romantycznych okolicznościach.
średni
25 min
4

Ciasto czekoladowe warto włączyć do menu romantycznej kolacji, ponieważ czekolada to afrodyzjak. Oto przepis na ciasto, które zniewala zmysły!

SKŁADNIKI

  • 26 dag masła
  • 26 dag cukru kryształu
  • 26 dag czekolady gorzkiej
  • 12 żółtek
  • 8 białek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 dag posiekanych w paseczki migdałów lub/i posiekanych orzechów
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czekoladę rozpuścić na parze i odstawić do ostudzenia.
  • Masło dokładnie utrzeć w makutrze. Dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce ostudzonej czekolady.
  • Ubić pianę, dodając po trochu cukier.
  • Ubitą pianę oraz bułkę tartą dodawać po trochu do masy maślanej, cały czas delikatnie mieszając.
  • 1/3 masy odstawić w chłodne miejsce (ale nie do lodówki).
  • Resztę ciasta podzielić na dwie części i upiec osobno w okrągłej tortownicy – 15 minut w temperaturze ok. 220 stopni (lub 25 minut w temperaturze 180 stopni).
  • Po ostudzeniu przełożyć i posmarować cały torcik odstawioną trzecią częścią masy. Posypać migdałami i/lub orzechami.