Domowe burgery: jak zrobić hamburgery w domu? [przepis]

Domowe burgery: jak zrobić hamburgery w domu? [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Domowe hamburgery są o wiele zdrowsze niż te z fast foodów

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Burgery wołowe przeżywają swoisty renesans, o czym świadczy coraz większa liczba burgerowni. Jednak z powodzeniem można też je zrobić w domu. Hamburgery domowe wyjdą taniej i zdrowiej! Podajemy łatwy przepis na domowe burgery.

Składniki

  • wołowina zmielona tak jak na tatar (od 150 g do 250 g na każdego burgera, w zależności od preferencji)

  • bułki

  • sałata

  • pomidory

  • cebula

  • olej rzepakowy

  • ulubione sosy (łagodne lub ostre, np. salsa, barbecue)

  • świeżo zmielony pieprz

  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wołowinę doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, nie solimy. Ewentualnie dodajemy inne ulubione przyprawy.

  • Wyrabiamy mięso tak jak na kotlety mielone, formujemy w płaskie placuszki. Możemy je grillować na patelni grillowej cienko posmarowanej olejem albo usmażyć na oleju. Po grillowaniu lub smażeniu burgery solimy.

  • Bułki przekrawamy na pół i opiekamy w piekarniku lub opiekaczu, by były chrupiące. Pomidory i cebulę kroimy w krążki. Sałatę myjemy i osuszamy.

  • Między połówki bułek wkładamy kolejno: sałatę, krążki pomidorów i cebuli, burgery (posmarowane np. ostrym sosem). Gotowe hamburgery możemy podać z frytkami.

Ocena: 3