Domowe burgery: jak zrobić hamburgery w domu? [przepis]

2021-03-29
burgery-jak-je-blyskawicznie-zrobic-w-domu.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Domowe hamburgery są o wiele zdrowsze niż te z fast foodów
łatwy
20 min
4

Burgery wołowe przeżywają swoisty renesans, o czym świadczy coraz większa liczba burgerowni. Jednak z powodzeniem można też je zrobić w domu. Hamburgery domowe wyjdą taniej i zdrowiej! Podajemy łatwy przepis na domowe burgery.

SKŁADNIKI

  • wołowina zmielona tak jak na tatar (od 150 g do 250 g na każdego burgera, w zależności od preferencji)
  • bułki
  • sałata
  • pomidory
  • cebula
  • olej rzepakowy
  • ulubione sosy (łagodne lub ostre, np. salsa, barbecue)
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, nie solimy. Ewentualnie dodajemy inne ulubione przyprawy.
  • Wyrabiamy mięso tak jak na kotlety mielone, formujemy w płaskie placuszki. Możemy je grillować na patelni grillowej cienko posmarowanej olejem albo usmażyć na oleju. Po grillowaniu lub smażeniu burgery solimy.
  • Bułki przekrawamy na pół i opiekamy w piekarniku lub opiekaczu, by były chrupiące. Pomidory i cebulę kroimy w krążki. Sałatę myjemy i osuszamy.
  • Między połówki bułek wkładamy kolejno: sałatę, krążki pomidorów i cebuli, burgery (posmarowane np. ostrym sosem). Gotowe hamburgery możemy podać z frytkami.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?