Rolmopsy - przepis na tradycyjne rolmopsy z korniszonami
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Dobrze by było, gdyby śledź nie kojarzył się tylko ze "śledzikiem w oleju", ale również licznymi daniami ciepło, sałatkami i oczywiście rolmopsami. Podajemy sprawdzony przepis na rolmopsy z korniszonami.
Polecamy także: rolmopsy w słodko-kwaśniej zalewie
Polecamy także >>> Śledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką
SKŁADNIKI
- 16 solonych śledzi (filetów)
- 8 korniszonów
- 4 cebule
- łyżka francuskiej musztardy
- łyżka kaparów
- szklanka octu winnego
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- łyżka soku z cytryny
- listek laurowy
- łyżeczka cukru
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 3-4 ziarenka pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotować pół szklanki wody z octem, cukrem, korzeniami, skórką i sokiem z cytryny oraz 2 cebulami pokrojonymi w plasterki.
- Śledzie wymoczyć i osuszyć. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- 2 cebule drobniutko posiekać, wymieszać z pieprzem oraz musztardą i tak przygotowaną masą posmarować każdy filet.
- Na każdym filecie śledziowym ułożyć połówkę korniszona, zwinąć i spiąć wykałaczką.
- Przygotowane ruloniki ułożyć w słoju, zalać marynatą i pozostawić na 2-3 dni w chłodnym miejscu.