Prosty barszcz biały na Wielkanoc

2021-03-29
przepisy.pl
jak-przygotowac-bialy-barszcz-z-chrzanem.jpg
Autor: mat. prasowe Knorr Barszcz biały z jajkiem - zrób go na żeberkach
średni
150 min
4

Wypróbuj przepis na wielkanocny barszcz biały z jajkiem, przygotowany na żeberkach. Tradycyjna receptura została nieco urozmaicona, by biały barszcz smakował jeszcze lepiej. Sprawdź, jak zrobić idealny barszcz biały na stół wielkanocny.

Polecamy też:

Żurek czy barszcz biały? Która zupa wygra w wielkanocnym sporze

Biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami

Wielkanocny barszcz biały - przepis à la Magda Gessler

Żurek staropolski - przepis tradycyjny

Śląski żurek żeniaty - z kiełbasą, na zakwasie

Żurek na boczku - sprawdzony wielkanocny przepis

Żurek wielkanocny według Magdy Gessler

Żurek czeski Kyselo

Odchudzony owsiany żurek wielkanocny

 

Warto sprawdzić:

Wielkanoc a koronawirus. Na co uważać szykując Wielkanoc

Jak zaplanować Wielkanoc w czasie epidemii: kalendarium co kupić, kiedy przygotować

Świąteczne menu w czasie kwarantanny i obostrzeń. Jak przygotować Wielkanoc w czasie pandemii?

 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki – odstaw na bok.
  • Warzywa obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Mięso umyj. Wszystko razem zalej około 2 litrami zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
  • Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy. Wywar gotuj powoli przez około 2 godziny. Następnie usuń warzywa.
  • Barszcz wymieszaj ze śmietaną. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru i połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając, tak, aby nie powstały grudki. Barszcz gotuj jeszcze około 5 minut.
  • Podawaj z cząstkami jajka i kawałkiem żeberka.
przepisy.pl