Prosty barszcz biały na Wielkanoc
Wypróbuj przepis na wielkanocny barszcz biały z jajkiem, przygotowany na żeberkach. Tradycyjna receptura została nieco urozmaicona, by biały barszcz smakował jeszcze lepiej. Sprawdź, jak zrobić idealny barszcz biały na stół wielkanocny.
Polecamy też:
Żurek czy barszcz biały? Która zupa wygra w wielkanocnym sporze
Biały barszcz z kiełbasą i ziemniakami
Wielkanocny barszcz biały - przepis à la Magda Gessler
Żurek staropolski - przepis tradycyjny
Śląski żurek żeniaty - z kiełbasą, na zakwasie
Żurek na boczku - sprawdzony wielkanocny przepis
Żurek wielkanocny według Magdy Gessler
Odchudzony owsiany żurek wielkanocny
Warto sprawdzić:
Wielkanoc a koronawirus. Na co uważać szykując Wielkanoc
Jak zaplanować Wielkanoc w czasie epidemii: kalendarium co kupić, kiedy przygotować
Świąteczne menu w czasie kwarantanny i obostrzeń. Jak przygotować Wielkanoc w czasie pandemii?
SKŁADNIKI
- 500 g żeberek
- 1 opakowanie włoszczyzny
- 1 l gotowego białego barszczu z butelki
- 1 ząbek czosnku
- 150 g śmietany
- 2 jajka
- 1 liść laurowy, majeranek, 2-3 ziarna ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki – odstaw na bok.
- Warzywa obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Mięso umyj. Wszystko razem zalej około 2 litrami zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
- Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy. Wywar gotuj powoli przez około 2 godziny. Następnie usuń warzywa.
- Barszcz wymieszaj ze śmietaną. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru i połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając, tak, aby nie powstały grudki. Barszcz gotuj jeszcze około 5 minut.
- Podawaj z cząstkami jajka i kawałkiem żeberka.