Wielkanocny barszcz biały - przepis à la Magda Gessler [WIDEO]

Wielkanocny barszcz biały - przepis à la Magda Gessler [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wielkanocny barszcz biały z jajkiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 160 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na barszcz biały Magdy Gessler to propozycja dla miłośników wielkanocnej tradycji. Ugotowany na wędzonych żeberkach barszcz biały z przepisu Magdy Gessler będzie koronnym daniem w świątecznym menu. Sprawdź, jak ugotować wielkanocny barszcz biały według receptury szefowej "Kuchennych Rewolucji".

Składniki

  • 1 l wywaru mięsnego

  • 2 szklanki zakwasu pszennego

  • 200 g żeberek wędzonych

  • 200 g boczku wędzonego

  • 1 szklanka śmietany 30%

  • 6 białych kiełbas

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 2 szczypty majeranku

  • 1 łyżka chrzanu

  • Szczypta soli

  • Szczypta pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj najpierw zakwas pszenny. W szklanym naczyniu połącz pół szklanki mąki pszennej typu 2000, 2 rozgniecione ząbki czosnku, listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego i zalej 2 szklankami przegotowanej wody.

  • Przykryj zakwas gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po tym czasie zakwas jest gotowy na przygotowanie barszczu wielkanocnego.

  • Do wywaru mięsnego dodaj żeberka. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.

  • Dodaj zakwas pszenny i rozgniecione ząbki czosnku. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejną godzinę.

  • Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni. Dodaj do zupy.

  • Kiełbasę wrzuć do zupy i gotuj przez 20 minut. Po ugotowaniu możesz pokroić ją w plasterki.

  • Dodaj garść majeranku, szczyptę pieprzu i soli oraz chrzan. Wymieszaj. Zagotuj chwilę.

  • Na koniec dodaj śmietanę. Wymieszaj zupę.

  • Barszcz biały najlepiej przygotować dzień wcześniej. Podaj z jajkiem na twardo.

Ocena: 1,6