Perry: cydr gruszkowy. Wypróbowany przepis

Perry: cydr gruszkowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Perry, czyli gruszkowy cydr jest półwytrawnym napojem alkoholowym, doskonałym na każdą okazję.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 20 OSÓB

Perry to odmiana cydru z gruszek. Ten napój o niskiej zawartości alkoholu świetnie orzeźwia latem. Jego owocowy, nieco cierpki smak pasuje do dań z grilla i dojrzałych serów. Proponowany przez nas przepis wymaga drobnego wkładu pracy i sprawnej sokowirówki.

Składniki

  • 15 kg słodkokwaśnych gruszek

  • sok wyciśnięty z 5 cytryn

Przygotowanie krok po kroku:

  • Całe gruszki pokroić na ćwiartki, wyrzucając jedynie ogonki. Włożyć do dużego naczynia i odstawić na 12 godzin.

  • Potem odciągnąć moszcz w sokowirówce (około 10 litrów), dodać sok z cytryn i wlać do butli, tak by była ona wypełniona w 3/4 objętości. Zamknąć rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym miejscu.

  • Po 5 dniach napój oddzielić od osadu i przelać do innej butli pod samą szyjkę. Zamknąć rurką fermentacyjną i postawić w chłodnej piwnicy na 4-6 tygodni, a następnie rozlać do butelek.

tip dnia

Do przygotowania gruszkowego cydru można wykorzystać owoce odmian bardziej kwaśnych i twardych od odmian deserowych.

Ocena: 3