Żurek na zakwasie z niepalonej kaszy gryczanej

Żurek na zakwasie z niepalonej kaszy gryczanej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

"Odchudzony" żurek na zakwasie z kaszy gryczanej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na nieco odchudzony, bezglutenowy, a jednocześnie pyszny i aromatyczny żurek na zakwasie gryczanym. Nie tylko na święta.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zakwas zmiksuj ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i chrzanem.

  • Grzyby namocz dzień wcześniej, teraz odsącz, a wodę w której się moczyły dodaj do bulionu.

  • Grzyby pokrój w paski i podsmaż na klarowanym maśle.

  • Bulion zagotuj, dodaj do niego grzyby, majeranek, sól i pieprz.

  • Do gotującego się bulionu powoli dolewaj zakwas, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze kilka minut.

  • Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4