Jedwabista zupa dyniowa z rukolą i czerwoną cebulą

Jedwabista zupa dyniowa z rukolą i czerwoną cebulą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jedwabista zupa dyniowa z rukolą i czerwoną cebulą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jedwabista zupa dyniowa z rukolą i czerwoną cebulą to prosty posiłek z sezonowych produktów, który pasuje zarówno na codzienny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Taka zupa to symfonia znakomicie połączonych smaków i tekstur. Słodka dynia i marchewka oraz wyrazisty czosnek i imbir połączone w pysznym kremie o przyjemnej, gładkiej konsystencji, odświeżająca cytrusowa nuta pomarańczy, chrupiąca czerwona cebula i lekko orzechowa, świeża rukola połączone razem dają niesamowity efekt - smakowy i wizualny.

Składniki

  • 1 dynia

  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 2 marchewki

  • 1 pomarańcza

  • kawałek świeżego imbiru

  • sól i pieprz

  • 2 łyżki masła

  • 1 duża czerwona cebula

  • 1 garść rukoli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię umyć, obrać i oczyścić z nasion i włókien. Marchewkę obrać. Czosnek i cebulę obrać.

  • Dynię, marchewkę i imbir zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  • W garnku rozgrzać masło (niezbyt mocno). Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na patelnię.

  • Smażyć ok 1 minutę, po czym wrzucić startą dynię, marchewkę i imbir. Smażyć ok. 5-7 minut.

  • Następnie zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20 minut.

  • W tym czasie posiekać bardzo drobno czerwoną cebulę i umyć i osuszyć rukolę.

  • Ugotowane warzywa zblendować na krem i przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można również dodać szczyptę cynamonu.

  • Zupę przelać do miseczek, wierzch udekorować posiekaną czerwoną cebulą i listkami rukoli.

Zupa dyniowa na przyjęcie

Jeśli chcecie dodatkowo podkręcić smak i wystawny charakter zupy można dodać do niej nieco drobnych kaparów albo marynowanego zielonego pieprzu.

Polecamy też:

Ocena: 3,8
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.