Puree z dyni z pomidorami na ciepło do obiadu - sprawdzony przepis

2021-03-29
Puree z dyni z pomidorami na ciepło do obiadu - sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Lekkostrawna jarzynka do obiadu  - puree z dyni z pomidorami
łatwy
25 min
4

Dynia z pomidorami to świetny duet - delikatnej dyni  pomidory dodają charakteru. Oba warzywa tworzą razem doskonałą kompozycję smaków Puree z dyni i pomidorów to smakowity sposób na dostarczenie organizmowi cennych substancji.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg dyni
  • 3 pomidory
  • sól i cukier do smaku
  • 1 łyżka masła
  • mleko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pół szklanki wody  zagotować z połową szklanki mleka, z dodatkiem soli i cukru.
  • Pokrojoną dynię włożyć do wrzącego płynu  dodać połowę masła. Ugotować
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do dyni pod koniec gotowania. Wymieszać, chwilę pogotować.
  • Odstawić i dodać resztę masła. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub kwaśnych owoców (porzeczek, żurawin, wiśni), można dodać też odrobinę pieprzu ziołowego. Podawać posypaną natką pietruszki.