Potrawy z dyni: dal z soczewicy z dynią i szpinakiem

2021-03-29
Potrawy z dyni: dal z soczewicy z dynią i szpinakiem
Autor: thinkstockphotos.com Używamy czerwonej soczewicy, która i wizualnie, i smakowo wspaniale komponuje się z dynią i kurkumą
łatwy
45 min
4

Smakowita dynia znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Gotuje się dyniowe zupy, piecze ciasta i przygotowuje przetwory na zimę. Proponujemy dynię w niebanalnym wydaniu. Sprawdź nasz przepis na dal z soczewicy z warzywami.

SKŁADNIKI

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 500 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 400 g mleka kokosowego
  • 400 g wody lub bulionu jarzynowego
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka świeżo startego imbiru
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebulki
  • płaska łyżeczka mielonej kolendry
  • szpinak młody sałatkowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę wsypać do średniego garnka i zalać wodą, dobrze wypłukać.
  • Odcedzoną i wypłukaną soczewicę zalać połową mleka kokosowego i połową bulionu lub wody, doprawić solą, kurkumą, chili i zagotować.
  • Gotować przez 10 minut pod uchyloną pokrywką, odstawić z ognia.
  • Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć dynię i smażyć przez około 10 minut.
  • Dodać drobno starty imbir, czosnek, cebulę i kolendrę. Wlać resztę mleka i bulionu lub wody i zagotować.
  • Przełożyć do garnka z soczewicą i zagotować. Gotować razem przez 10 minut.
  • Dodać szpinak i wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez chwilkę i gotowe!