Potrawy z dyni: dal z soczewicy z dynią i szpinakiem

Potrawy z dyni: dal z soczewicy z dynią i szpinakiem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Używamy czerwonej soczewicy, która i wizualnie, i smakowo wspaniale komponuje się z dynią i kurkumą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Smakowita dynia znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Gotuje się dyniowe zupy, piecze ciasta i przygotowuje przetwory na zimę. Proponujemy dynię w niebanalnym wydaniu. Sprawdź nasz przepis na dal z soczewicy z warzywami.

Składniki

  • szklanka czerwonej soczewicy

  • 500 g dyni pokrojonej w kostkę

  • 400 g mleka kokosowego

  • 400 g wody lub bulionu jarzynowego

  • płaska łyżeczka kurkumy

  • 1/2 łyżeczki płatków chili

  • 2 łyżki oliwy

  • łyżka świeżo startego imbiru

  • ząbek czosnku

  • 2 łyżki drobno posiekanej cebulki

  • płaska łyżeczka mielonej kolendry

  • szpinak młody sałatkowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Soczewicę wsypać do średniego garnka i zalać wodą, dobrze wypłukać.

  • Odcedzoną i wypłukaną soczewicę zalać połową mleka kokosowego i połową bulionu lub wody, doprawić solą, kurkumą, chili i zagotować.

  • Gotować przez 10 minut pod uchyloną pokrywką, odstawić z ognia.

  • Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć dynię i smażyć przez około 10 minut.

  • Dodać drobno starty imbir, czosnek, cebulę i kolendrę. Wlać resztę mleka i bulionu lub wody i zagotować.

  • Przełożyć do garnka z soczewicą i zagotować. Gotować razem przez 10 minut.

  • Dodać szpinak i wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez chwilkę i gotowe!

Ocena: 0