Pesto z brokułów: przepis na świeży i pyszny sos do makaronu
Potrawy z dyni: dal z soczewicy z dynią i szpinakiem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Używamy czerwonej soczewicy, która i wizualnie, i smakowo wspaniale komponuje się z dynią i kurkumą
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 3 OSÓB
Smakowita dynia znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Gotuje się dyniowe zupy, piecze ciasta i przygotowuje przetwory na zimę. Proponujemy dynię w niebanalnym wydaniu. Sprawdź nasz przepis na dal z soczewicy z warzywami.
Składniki
szklanka czerwonej soczewicy
500 g dyni pokrojonej w kostkę
400 g mleka kokosowego
400 g wody lub bulionu jarzynowego
płaska łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki płatków chili
2 łyżki oliwy
łyżka świeżo startego imbiru
ząbek czosnku
2 łyżki drobno posiekanej cebulki
płaska łyżeczka mielonej kolendry
szpinak młody sałatkowy
Przygotowanie krok po kroku:
Soczewicę wsypać do średniego garnka i zalać wodą, dobrze wypłukać.
Odcedzoną i wypłukaną soczewicę zalać połową mleka kokosowego i połową bulionu lub wody, doprawić solą, kurkumą, chili i zagotować.
Gotować przez 10 minut pod uchyloną pokrywką, odstawić z ognia.
Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć dynię i smażyć przez około 10 minut.
Dodać drobno starty imbir, czosnek, cebulę i kolendrę. Wlać resztę mleka i bulionu lub wody i zagotować.
Przełożyć do garnka z soczewicą i zagotować. Gotować razem przez 10 minut.
Dodać szpinak i wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez chwilkę i gotowe!