Pieczona dynia z warzywami: sprawdzony przepis

Pieczona dynia z warzywami: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dynia upieczona z warzywami to jedna z najłatwiejszych potraw z dyni - w dodatku bardzo pożywna

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Dynią można się zajadać w różnej postaci: w zupach, ciastach, sałatkach. Upieczona w piekarniku w towarzystwie innych warzyw będzie znakomitym dodatkiem do mięsa i ryb. Ta kolorowa i aromatyczna potrawa może również wystąpić na stole jako samodzielne danie - np. dla wegan. Sprawdź, jak zrobić pieczoną dynię z warzywami.

Składniki

  • ok. 200-300 g dyni (np. hokkaido lub muscat)

  • 2 marchewki

  • ½ czerwonej papryki

  • ½ zielonej papryki

  • 2 małe cebule

  • gałązka świeżego rozmarynu

  • świeży tymianek

  • świeżo mielony pieprz

  • sól gruboziarnista

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie warzywa umyć. Dynię wydrążyć z pestek i obrać (hokkaido nie trzeba obierać). Pokroić na nieduże kawałeczki, ok. 2-3 cm.

  • Marchew również pokroić w 2 cm krążki. Paprykę pozbawić pestek i przekroić na mniejsze kawałki, a obraną cebulę przekroić na ćwiartki.

  • Wszystkie warzywa wrzucić do miski, oprószyć solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i rozmarynem. Skropić oliwą i wymieszać.

  • Całość przełożyć na blaszkę lub do brytfanki. Piec ok. 20-25 min w temp. 200 st. C, pilnując, by warzywa się nie przypaliły.

Ocena: 2,3