Pieczona dynia z warzywami: sprawdzony przepis

2023-09-20
Magdalena Chajko
Pieczona dynia z warzywami: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Dynia poieczona doskonale pasuje do innych warzyw o bardziej zdecydowanym smaku
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dynia upieczona w piekarniku w towarzystwie innych warzyw będzie znakomitym dodatkiem do mięsa i ryb. Ta kolorowa i aromatyczna potrawa może również wystąpić na stole jako samodzielne danie - np. dla wegan. Sprawdź, jak zrobić pieczoną dynię z warzywami.

Pieczony bukiet warzywny doskonale smakuje z sosem czosnkowym, z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub kaszy. Jeśli  warzyw z obiadu zostanie, po zmiksowaniu mogą stanowić świetną bazę dla zupy krem. Można je też jeść na zimno lub przygotować z nich pastę do pieczywa.

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z innymi przepisami na dania z dyni

SKŁADNIKI

  • ok. 200-300 g dyni (np. hokkaido lub muscat)
  • 2 marchewki
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ zielonej papryki
  • 2 małe cebule
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • świeży tymianek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól gruboziarnista
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie warzywa umyć. Dynię wydrążyć z pestek i obrać (hokkaido nie trzeba obierać). Pokroić na nieduże kawałeczki, ok. 2-3 cm.
  • Marchew również pokroić w 2 cm krążki. Paprykę pozbawić pestek i przekroić na mniejsze kawałki, a obraną cebulę przekroić na ćwiartki.
  • Wszystkie warzywa wrzucić do miski, oprószyć solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i rozmarynem. Skropić oliwą i wymieszać.
  • Całość przełożyć na blaszkę lub do brytfanki. Piec ok. 20-25 min w temp. 200 st. C, pilnując, by warzywa się nie przypaliły.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Magdalena Chajko