Pieczona dynia z warzywami: sprawdzony przepis
2023-09-20
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Dynia upieczona w piekarniku w towarzystwie innych warzyw będzie znakomitym dodatkiem do mięsa i ryb. Ta kolorowa i aromatyczna potrawa może również wystąpić na stole jako samodzielne danie - np. dla wegan. Sprawdź, jak zrobić pieczoną dynię z warzywami.
Pieczony bukiet warzywny doskonale smakuje z sosem czosnkowym, z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub kaszy. Jeśli warzyw z obiadu zostanie, po zmiksowaniu mogą stanowić świetną bazę dla zupy krem. Można je też jeść na zimno lub przygotować z nich pastę do pieczywa.
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z innymi przepisami na dania z dyni
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie warzywa umyć. Dynię wydrążyć z pestek i obrać (hokkaido nie trzeba obierać). Pokroić na nieduże kawałeczki, ok. 2-3 cm.
- Marchew również pokroić w 2 cm krążki. Paprykę pozbawić pestek i przekroić na mniejsze kawałki, a obraną cebulę przekroić na ćwiartki.
- Wszystkie warzywa wrzucić do miski, oprószyć solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i rozmarynem. Skropić oliwą i wymieszać.
- Całość przełożyć na blaszkę lub do brytfanki. Piec ok. 20-25 min w temp. 200 st. C, pilnując, by warzywa się nie przypaliły.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!