Zupa rybna z łososia z puszki
2021-10-06
łatwy
30 min
4
Zupa rybna z łososia z puszki to miła odmiana dla naszego codziennego menu. Jeśli czasem zastanawiacie się, co jeszcze można przyrządzić z puszki łososia w sosie własnym, to jest to przepis dla was. Zupa ma łagodny, bardzo maślany smak. Przepis pochodzi z książki "Królestwo zup" Ludmiły Stawskiej i Adrianny Ewy Stawskiej.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.
SKŁADNIKI
- 1 puszka łososia w sosie własnym
- 1 łyżka masła
- 2 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera wielkości pudełka zapałek
- 4-6 ziaren pieprzu
- 1 listek laurowy
- 2 łyżeczki masła i 2 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia zupy
- pół pęczka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotować 5 szklanek wody.
- Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce.
- Do wrzącej wody dodać ziemniaki oraz pieprz i liść laurowy, gotować na małym ogniu.
- Na łyżce masła rozgrzanej na patelni usmażyć drobno posiekaną cebulę oraz starte warzywa. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać przesmażone warzywa i łososia z puszki (bez sosu własnego). Gotować 5 minut.
- Rozetrzeć 2 łyżeczki masła z 2 łyżeczkami mąki. Maślaną masę dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut. To sposób zagęszczania zupy zapożyczony z kuchni francuskiej.
- Posolić do smaku.
- Przed podaniem posypać natką pietruszki.