Pejzanka: wykwintna zupa chłopska lepsza niż kartoflanka i jarzynowa
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
W moim domu pejzanka od zawsze jest obowiązkową zupa późnego lata i wczesnej jesieni. Ta zdrowa zupa jest sycąca i pełna wartości odżywczych. Do tego smaczna i łatwa w przygotowaniu. To coś więcej niż kartoflanka i jarzynowa razem wzięte. Więcej niż zupa na wędzonce. To jest właśnie pejzanka!
Pejzanka to zupa niezwykle popularna w XIX w. za sprawą francuskich książek kucharskich. Oryginlana zupa paysanne, czyli po francusku chłopska, to kartoflanka gotowana z dodatkiem cukinii, marchwi, selera naciowego i fasoli strączkowej lub ziarnistej. Zupę można dowolnie modyfikować, gdy się opanuje przepis podstawowy. Warto do niej dodać rzepę, rzodkiew lub kalarepkę. A nawet kawałek kapusty dla smaku. Jak wszystkie zupy chłopskie jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy wszystko dodać do garnka z rozgrzanym tłuszczem, podsmażyć i następnie gotować w wodzie. Tak nagotowana zupa ma bogaty smak i aromat. Zupę można również zmiksować na puree i podać z grzankami.
SKŁADNIKI
- 1 por
- 3 marchewki
- 2 duże cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 4 małe rzepy
- 1 garść zielonej fasoli (opcjonalnie)
- 1 łodyga selera
- 100 g wędzonego boczku
- 120 g ugotowanej białej fasoli lub fasoli flageolet, z puszki, odcedzoną, przepłukaną i ponownie osączoną
- 120 g ugotowanego makaronu
- 1 łyżka masła
- 2 litry wody
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw obierz, umyj i pokrój wszystkie warzywa w drobną kostkę, a por w plastry. Cebulę i czosnek również obierz. Pokrój cebulę. Czosnek posiekaj. Szynkę wiejską pokrój w grubą kostkę: zachować skórki i tłuszcz, który roztopisz w rondlu.
- W gorącym rondlu roztop masło, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz tłuszcz i skórki szynki. Gdy pokrojona w kostkę cebula stanie się przezroczysta, dodaj wszystkie warzywa i zrumień je na tłuszczu.
- Gdy warzywa będą lekko zrumienione, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, następnie wlej wodę, dodaj sól i pieprz. Duś około 40 minut na bardzo małym ogniu, sprawdzając poziom wody, w razie potrzeby dodając więcej. Na 10 minut przed podaniem dodaj ugotowany makaron i białą fasolę z puszki.
- Gotową zupę dopraw, a następnie przelej do wazy na zupę i od razu podawaj.