Pejzanka: wykwintna zupa chłopska lepsza niż kartoflanka i jarzynowa

Pejzanka: wykwintna zupa chłopska
Autor: Shutterstock.com Zmiksowana pejzanka podana z grzankami
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

W  moim domu pejzanka od zawsze jest obowiązkową zupa późnego lata i wczesnej jesieni. Ta zdrowa zupa jest sycąca i pełna wartości odżywczych. Do tego smaczna i łatwa w przygotowaniu. To coś więcej niż kartoflanka i jarzynowa razem wzięte. Więcej niż zupa na wędzonce. To jest właśnie pejzanka! 

Pejzanka to zupa niezwykle popularna w XIX w. za sprawą francuskich książek kucharskich. Oryginlana zupa paysanne, czyli po francusku  chłopska, to kartoflanka gotowana z dodatkiem cukinii, marchwi, selera naciowego i fasoli strączkowej lub ziarnistej. Zupę można dowolnie modyfikować, gdy się opanuje przepis podstawowy. Warto do niej dodać rzepę, rzodkiew lub kalarepkę. A nawet kawałek kapusty dla smaku. Jak wszystkie zupy chłopskie jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy wszystko dodać do garnka z rozgrzanym tłuszczem, podsmażyć i następnie gotować w wodzie. Tak nagotowana zupa ma bogaty smak i aromat. Zupę można również zmiksować na puree i podać z grzankami. 

SKŁADNIKI

  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 2 duże cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 4 małe rzepy
  • 1 garść zielonej fasoli (opcjonalnie)
  • 1 łodyga selera
  • 100 g wędzonego boczku
  • 120 g ugotowanej białej fasoli lub fasoli flageolet, z puszki, odcedzoną, przepłukaną i ponownie osączoną
  • 120 g ugotowanego makaronu
  • 1 łyżka masła
  • 2 litry wody
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw obierz, umyj i pokrój wszystkie warzywa w drobną kostkę, a por w plastry. Cebulę i czosnek również obierz. Pokrój cebulę. Czosnek posiekaj. Szynkę wiejską pokrój w grubą kostkę: zachować skórki i tłuszcz, który roztopisz w rondlu.
  • W gorącym rondlu roztop masło, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz tłuszcz i skórki szynki. Gdy pokrojona w kostkę cebula stanie się przezroczysta, dodaj wszystkie warzywa i zrumień je na tłuszczu.
  • Gdy warzywa będą lekko zrumienione, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, następnie wlej wodę, dodaj sól i pieprz. Duś około 40 minut na bardzo małym ogniu, sprawdzając poziom wody, w razie potrzeby dodając więcej. Na 10 minut przed podaniem dodaj ugotowany makaron i białą fasolę z puszki.
  • Gotową zupę dopraw, a następnie przelej do wazy na zupę i od razu podawaj.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej