Zupa á la forszmak: przepis na sprytną zupę z resztek
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Zupa „forszmak” nawiązuje do dania jednogarnkowego z Lubelszczyzny. Zupa á la forszmak to świetny sposób na zagospodarowanie resztek jedzenia. Można w niej wykorzystać kawałki mięsa, kiełbasy, czy boczku. Można także dodać więcej warzyw. Nim jednak zaczniesz eksperymenty, wypróbuj klasyczny przepis na zupę w stylu chłopskim.
Polecamy także:
Forszmak lubelski: pyszne i sycące danie jednogarnkowe
Ukraińskie gałuszki, czyli pieczone kotleciki z resztek
Sałatka Cobb: przepis na sałatkę z resztek [Smaczna Historia]
Pasta z resztek świątecznej pieczeni z dodatkiem sera i selera
Zupa "śmieciówka", czyli sycąca zupa z resztek i warzyw z puszki
SKŁADNIKI
- 1/4 szklanki oleju
- 2 cebule
- 0,5 kg filetu z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 250 g parówek
- 250 g pieczarek
- 2-3 ogórki kiszone
- 1 puszka kukurydzy
- przecier pomidorowy
- 2 kostki rosołowe
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżka mąki
- pieprz, czosnek granulowany, papryka w proszku
- woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na oleju podsmażyć cebulę dodać pokrojone w kostkę mięso.
- Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, parówki, ogórki, smażyć na wolnym ogniu 5 minut. Dodać odsączoną kukurydzę.
- Wlać około 1,5 litra wody, gotować na małym ogniu około 20 minut
- Na maśle zrobić złotą zasmażkę, dodać do zupy i chwilę gotować przyprawić i dodać przecier.