Wigilijna zupa rybna - przepis tradycyjny [WIDEO]

Wigilijna zupa rybna - przepis tradycyjny [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa rybna na wigilię może być podawana z grzankami, kluskami lub posiekaną zieleniną

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wigilijna zupa rybna zamiast barszczu czy grzybowej to popularny wariant w wielu polskich domach. Przepis na tradycyjną wigilijną zupę rybną z karpia jest dość prosty - potrzebny jest wywar z filetów, głów i ogonów, do tego włoszczyzna i przyprawy. Zupę rybną można podawana z grzankami, kluskami lub posypaną posiekaną natką pietruszki. Wigilijna zupa z karpia jest łatwa do przyrządzenia, a do tego wychodzi wyśmienita! 

Polecamy również inne przepisy na zupy rybne: Rosyjska ucha - przepis na zupę rybną, Ciopino - przepis na włoską zupę rybną orazZupa rybna z szafranem.

Składniki

  • cały karp lub 2 głowy z karpia i dwa filety

  • 2 l wody

  • 1/2 selera

  • marchewka

  • pietruszka

  • cebula

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • pieprz

  • łyżka mąki

  • 2 łyżki śmietany

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki zalać 2 l wrzącej wody i gotować na wolnym ogniu, tak jak rosół.

  • Po wyjęciu ryby z wywaru, dodać mąkę wymieszaną z zimną wodą i zagotować.

  • Dodać śmietanę i doprawić do smaku.

  • Zupę rybną można podawać z łazankami lub grzankami. Do zupy rybnej doskonale pasuje również zielenina, czyli posiekany koperek lub natka. (Sprawdź, jakie zioła wybrać do ryby tutaj.)

Ocena: 4