Najlepsza zupa krupnik: zobacz łatwy przepis babci Luni

Najlepsza zupa krupnik: zobacz łatwy przepis babci Luni

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycący krupnik podany w misce z natką pietruszki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej to moje najczulsze wspomnienie dzieciństwa. Moja matka gotowała krupnik zgodnie z przepisem swojej babci, a dzisiaj gotuje taki dla wnuków. Wszyscy uwielbiamy ten krupnik po warszawsku. Krupnik gotowany na kurzych skrzydełkach, z dodatkiem śmietany i majeranku. Wypróbujcie przepis babci Luni na mistrzowski krupnik i cieszcie się jego smakiem ze swoją rodziną!

Składniki

  • 1,5 l wody bulionu drobiowego

  • 500 g skrzydełek kurczaka

  • 250 g włoszczyzny: marchewka, pietruszka, seler i inne

  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej lub mazurskiej

  • 2-4 ziemniaki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • 2-3 łyżki śmietany 12%

  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Włoszczyznę oraz ziemniaki, obrać i pokroić w kostkę.

  • Bulion zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć pokrojone warzywa, skrzydełka oraz kaszę. Dodać pieprz w ziarnach oraz majeranek.

  • Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu. Gotować do momentu, aż mięso się ugotuje i zacznie odchodzić od kości, a kasza rozklei. Zazwyczaj potrzeba na to około 30 minut.

  • Skrzydełka wyjąć, mięso obrać z kości.

  • Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.

  • Dodać mięso ze skrzydełek oraz śmietanę rozmieszaną z gorącą zupą.

  • Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Ocena: 3,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).