Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole
Najlepsza zupa krupnik: zobacz łatwy przepis babci Luni

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sycący krupnik podany w misce z natką pietruszki
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej to moje najczulsze wspomnienie dzieciństwa. Moja matka gotowała krupnik zgodnie z przepisem swojej babci, a dzisiaj gotuje taki dla wnuków. Wszyscy uwielbiamy ten krupnik po warszawsku. Krupnik gotowany na kurzych skrzydełkach, z dodatkiem śmietany i majeranku. Wypróbujcie przepis babci Luni na mistrzowski krupnik i cieszcie się jego smakiem ze swoją rodziną!
Składniki
1,5 l wody bulionu drobiowego
500 g skrzydełek kurczaka
250 g włoszczyzny: marchewka, pietruszka, seler i inne
100 g kaszy jęczmiennej perłowej lub mazurskiej
2-4 ziemniaki
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
sól i świeżo zmielony pieprz
2-3 łyżki śmietany 12%
1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie krok po kroku:
Włoszczyznę oraz ziemniaki, obrać i pokroić w kostkę.
Bulion zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć pokrojone warzywa, skrzydełka oraz kaszę. Dodać pieprz w ziarnach oraz majeranek.
Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu. Gotować do momentu, aż mięso się ugotuje i zacznie odchodzić od kości, a kasza rozklei. Zazwyczaj potrzeba na to około 30 minut.
Skrzydełka wyjąć, mięso obrać z kości.
Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
Dodać mięso ze skrzydełek oraz śmietanę rozmieszaną z gorącą zupą.
Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Więcej przepisów z kaszą w roli głównej: