Zupa ze smardzami - przepis na pyszną zupę grzybową
2023-09-29
łatwy
120 min
4
Jeśli lubicie grzybowe zupy, ta z pewnością Was zachwyci. Aromatyczne, o lekko dymnym smaku smardze sprawiają, że zupa z nich może rywalizować o palmę pierwszeństwa nawet z borowikową. Sprawdź, jak zrobić pyszną zupę ze smardzami.
SKŁADNIKI
- pęczek włoszczyzny
- 2-3 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 8 świeżych smardzów (poza sezonem można je zastąpić suszonymi)
- masło
- szalotka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 małe op. kwaśnej śmietany
- płaska łyżka mąki
- sól i biały pieprz
- sok z cytryny
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę obrać i zalać 2,5-3 l zimnej wody.
- Dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować bulion na wolnym ogniu ok. 1.5 godziny.
- Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle z dodatkiem czosnku.
- Smardze dokładnie umyć , pokroić na kawałki i dodać do cebuli, dusić 1-2 minuty.
- Bulion odcedzić zalać nim uduszone z cebulą smardze, gotować całość kilka minut.
- Przyprawić do smaku mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
- Zupę zaprawić zahartowaną gorącym bulionem śmietaną z dodatkiem mąki, odrobiny soli.
- Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Podawać z grzanką z białego pieczywa.