Zupa ze smardzami - przepis na pyszną zupę grzybową

2023-09-29
SzU
Zupa ze smardzami - przepis na pyszną zupę grzybową
Autor: Archiwum Zupa ze smardzami to świetne danie na wiosenne przyjęcie
łatwy
120 min
4

Jeśli lubicie grzybowe zupy, ta z pewnością Was zachwyci. Aromatyczne, o lekko dymnym smaku smardze sprawiają, że zupa z nich może rywalizować o palmę pierwszeństwa nawet z borowikową. Sprawdź, jak zrobić pyszną zupę ze smardzami.

SKŁADNIKI

  • pęczek włoszczyzny
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 8 świeżych smardzów (poza sezonem można je zastąpić suszonymi)
  • masło
  • szalotka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 małe op. kwaśnej śmietany
  • płaska łyżka mąki
  • sól i biały pieprz
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włoszczyznę obrać i zalać 2,5-3 l zimnej wody.
  • Dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować bulion na wolnym ogniu ok. 1.5 godziny.
  • Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle z dodatkiem czosnku.
  • Smardze dokładnie umyć , pokroić na kawałki i dodać do cebuli, dusić 1-2 minuty.
  • Bulion odcedzić zalać nim uduszone z cebulą smardze, gotować całość kilka minut.
  • Przyprawić do smaku mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Zupę zaprawić zahartowaną gorącym bulionem śmietaną z dodatkiem mąki, odrobiny soli.
  • Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
  • Podawać z grzanką z białego pieczywa.
SzU