Pieczarkowa z pęczakiem: sycąca zupa grzybowa, zakochasz się w niej od pierwszej łyżki

Pieczarkowa z pęczakiem: sycąca zupa grzybowa, zakochasz się w niej od pierwszej łyżki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Talerz pożywnej zupy pieczarkowej z kaszą pęczak i pajdą chleba

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczarkowa z pęczakiem to obfita zupa, która rozgrzewa, pociesza i karmi na długo. Pęczak, gruba kasza jęczmienna, powoli uwalnia cukry, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Doskonały aromat pieczarek nadaje zupie lekkości. Idealny posiłek w środku dnia! 

Składniki

  • 150-200 g pieczarek

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 kawałek selera wielkości pudełka od zapałek

  • 1 cebula

  • 2 łyżki masła

  • 2-3 ziemniaki

  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej - pęczak

  • sól i pieprz do smaku

  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki przebrać, oczyścić z resztek podłoża, pokroić na plasterki.

  • Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić w kostkę.

  • Cebulę drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać pokrojone pieczarki, smażyć, aż lekko się zrumienią.

  • Dodać do usmażonych pieczarek pokrojone warzywa i posiekaną cebulę, smażyć 3-5 minut od czasu do czasu mieszając. 

  • Wlać 1,5 l wody i doprowadzić do wrzenia.

  • Dodać kaszę i ziemniaki, gotować około 15-20 minut lub do chwili, gdy będą gotowe. 

  • Podawać póki krupnik gorący. Najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa. 

Ocena: 3,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).