Diabelska zupa z kani czubajki: jak zrobić pikantną grzybową z kani

Diabelska zupa z kani czubajki: jak zrobić pikantną grzybową z kani

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Talerz pikantnej zupy z czubajki kani oraz pajda ciemnego chleba

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z kani czubajki to potrawa absolutnie sezonowa. Upajać się jej pysznym smakiem można tylko w sezonie na te urocze grzyby w kształcie parasola dla krasnoludka. Pikantna zupa z owocników kani, czyli sowiego parasolnika, zaspokoi wasze apetyty na coś tak pysznego, że wprost rozpala zmysły. 

Składniki

  • 3-4 okazałe kapelusze kani czubajki

  • 1 marchewka 

  • 1 cebula

  • 1 mała ostra papryczka

  • 3 ziemniaki

  • 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju lub oliwy

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1/2 łyżeczka imbiru

  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby oczyścić, opłukać i osączyć. Pokroić na paseczki.

  • Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Papryczkę posiekać, usuwając nasionka. 

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju. Dodać marchew i cebulę, smażyć, aż warzywa stracą na objętości.

  • Dodać grzyby i papryczkę, smażyć jeszcze 2-3 minuty. Przyprawić majerankiem, imbirem i pieprzem. 

  • Dodać pokrojone ziemniaki, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut. 

  • Spróbować i przyprawić solą do smaku.

  • Podawać z ciemnym pieczywem. 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).