Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole
Diabelska zupa z kani czubajki: jak zrobić pikantną grzybową z kani

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Talerz pikantnej zupy z czubajki kani oraz pajda ciemnego chleba
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zupa z kani czubajki to potrawa absolutnie sezonowa. Upajać się jej pysznym smakiem można tylko w sezonie na te urocze grzyby w kształcie parasola dla krasnoludka. Pikantna zupa z owocników kani, czyli sowiego parasolnika, zaspokoi wasze apetyty na coś tak pysznego, że wprost rozpala zmysły.
Składniki
3-4 okazałe kapelusze kani czubajki
1 marchewka
1 cebula
1 mała ostra papryczka
3 ziemniaki
1 łyżka masła i 1 łyżka oleju lub oliwy
1,5 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczka imbiru
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
sól do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Grzyby oczyścić, opłukać i osączyć. Pokroić na paseczki.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Papryczkę posiekać, usuwając nasionka.
W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju. Dodać marchew i cebulę, smażyć, aż warzywa stracą na objętości.
Dodać grzyby i papryczkę, smażyć jeszcze 2-3 minuty. Przyprawić majerankiem, imbirem i pieprzem.
Dodać pokrojone ziemniaki, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut.
Spróbować i przyprawić solą do smaku.
Podawać z ciemnym pieczywem.