Zapiekanka gyros z ryżem: pożywny obiad dla rodziny
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zapiekanka gyros z ryżem to kolejna wariacja na temat ulubionego dania Polaków. Sycący ryż, aromatyczne mięso drobiowe i dodatki to gwarancja sukcesu. Cała rodzina pokocha zapiekankę gyros z ryżem.
Polecamy także: Zupa gyros - pożywna i smaczna Przepis na sałatkę gyros Kebab i gyros - zawiła historia ulubionego fast foodu Polaków
SKŁADNIKI
- porcja na naczynie żaroodporne ok. 20 cm x 25 cm
- ok. 300 g ryżu (2-3 woreczki)
- ok. 300 g piersi z kurczaka
- 150 g sera żółtego
- 1 duża cebula
- 5-6 średniej wielkości ogórków konserwowych
- kilka płatów papryki konserwowej
- 2-3 łyżeczki przyprawy gyros
- 1-2 łyżki oliwy do smażenia
- sos:
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 12% lub 18%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, cebulę pokroić w piórka.
- Mięso pokroić w kostkę o wielkości ok. 1cm x 1cm, przyprawić dość obficie przyprawą gyros i smażyć wraz z cebulą na niewielkiej ilości oliwy. Paprykę pokroić w kostkę, ogórki w półtalarki.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.
- Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć na dnie warstwę ryżu, który posmarować połową sosu.
- Na ryż wyłożyć podsmażone mięso wraz z cebulą, które posypać 1/3 startego sera żółtego.
- Następnie ułożyć paprykę i ogórki, wyrównać i posmarować pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki posypać obficie pozostałym serem żółtym.
- Całość zapiekać bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30-40 minut.