Sałatka gyros: przepis na sałatkę z kurczaka

Sałatka gyros: przepis na sałatkę z kurczaka

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Winiary

Sałatka gyros ma grono swoich zagorzałych zwolenników

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sałatka gyros chętnie podawana jest na przyjęciach - szczególnie w wersji warstwowej, efektywnie prezentującej się w szklanych naczyniach. Składniki obu wersji sa takie same - podajemy wiec przepis na sałatkę warstwową, która ma spore walory dekoracyjne.

Składniki

  • 3 filety z kurczaka

  • 2 cebule

  • 6 ogórków konserwowych (osoby, które nie lubią ogórków konserwowych mogą je zastąpić kiszonymi)

  • 3 pomidory

  • 0,5 kapusty pekińskiej

  • 1 puszka kukurydzy

  • 20 dag sera żółtego w kawałku

  • 6 łyżek ketchupu

  • 3 łyżki oleju

  • przyprawa gyros,

  • sól, papryka, pieprz, oregano (do smaku)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety z kurczaka kroimy w kostkę lub cienkie paski, obtaczamy w przyprawie gyros.

  • Smażymy na rozgrzanym oleju, wykładamy na papierowy ręcznik, studzimy

  • W misce układamy  filety z kurczaka, polewamy ketchupem.

  • Kolejna warstwa to pokrojone w kostkę ogórki, które polewamy majonezem

  • Posypujemy pokrojoną cebulą i połową kukurydzy - polewamy ketchupem.

  • Dodajemy kolejną warstwę z pokrojonego w kostkę żółtego sera oraz reszty kukurydzy - polewamy majonezem

  • Posypujemy całość pokrojoną kapustą pekińską.

  • Wstawiamy do lodówki na godzinę.

tip dnia

Sałatkę można podawać również od razu wymieszaną - efektownie wyglądało będzie jeśli zmieszamy ser, kukurydzę, ogórki i cebulę i wyłożymy to na warstwę kapusty pekińskiej. Całość możemy polać sosem z ketchupu i majonezu, a na wierzchu ułożyć usmażonego kurczaka.