Zupa gyros: domowa zupa a la kebab
2022-06-20
łatwy
30 min
4
Domowa zupa gyros, znana również pod nazwą zupa a la kebab, to sycące danie jednogarnkowe. Użyte do zupy orientalne przyprawy przypadną do gustu wszystkim wielbicielom wyrazistych smaków Bliskiego Wschodu.
Gyros, grecka odmiana tureckiego kebabu, swój niepowtarzalny smak zawdzięcza mieszance przypraw, w skład której wchodzą: czosnek, ziarna kolendry, gorczyca biała, papryka słodka, kozieradka, rozmaryn, oregano, tymianek, chili i pieprz czarny.
SKŁADNIKI
- 600 g filetu drobiowego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1-2 pomidory
- 1 cebula
- 200 g śmietany
- 1500 -2000 ml wywaru (np. rosołu)
- 1 przyprawa gyros (dobrej jakości) lub 3 łyżeczki mieszanki przyprawy: czosnek, ziarna kolendry, gorczyca biała, papryka słodka, kozieradka, rozmaryn, oregano, tymianek, chili i pieprz czarny
- natka pietruszki do dekoracji
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso myjemy, kroimy w paseczki lub w kostkę, przekładamy na patelnię, wsypujemy przyprawę gyros i smażymy.
- Po usmażeniu wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na parę godzin lub na noc do lodówki.
- Papryki oraz cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni, pod koniec dodajemy obranego i również pokrojonego w kostkę pomidora.
- Do garnka przekładamy uduszone warzywa, mięso ze śmietaną, całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 15 min.
- Zupę podajemy z natką pietruszki i podgrzanym na suchej patelni chlebkiem pita lub lawasz.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego