Zupa gyros: domowa zupa a la kebab

Zupa gyros: domowa zupa a la kebab
Autor: thinkstockphotos.com Zupa gyros cieszy się coraz większym powodzeniem.
łatwy
30 min
4

Domowa zupa gyros, znana również pod nazwą zupa a la kebab, to sycące danie jednogarnkowe. Użyte do zupy orientalne przyprawy przypadną do gustu wszystkim wielbicielom wyrazistych smaków Bliskiego Wschodu. 

Gyros, grecka odmiana tureckiego kebabu, swój niepowtarzalny smak zawdzięcza mieszance przypraw, w skład której wchodzą: czosnek, ziarna kolendry, gorczyca biała, papryka słodka, kozieradka, rozmaryn, oregano, tymianek, chili i pieprz czarny.

SKŁADNIKI

  • 600 g filetu drobiowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1-2 pomidory
  • 1 cebula
  • 200 g śmietany
  • 1500 -2000 ml wywaru (np. rosołu)
  • 1 przyprawa gyros (dobrej jakości) lub 3 łyżeczki mieszanki przyprawy: czosnek, ziarna kolendry, gorczyca biała, papryka słodka, kozieradka, rozmaryn, oregano, tymianek, chili i pieprz czarny
  • natka pietruszki do dekoracji
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso myjemy, kroimy w paseczki lub w kostkę, przekładamy na patelnię, wsypujemy przyprawę gyros i smażymy.
  • Po usmażeniu wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na parę godzin lub na noc do lodówki.
  • Papryki oraz cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni, pod koniec dodajemy obranego i również pokrojonego w kostkę pomidora.
  • Do garnka przekładamy uduszone warzywa, mięso ze śmietaną, całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 15 min.
  • Zupę podajemy z natką pietruszki i  podgrzanym na suchej patelni chlebkiem pita lub lawasz.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej